Svědivá bezbarvá znaménka

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně "bezbarvých znamének". Několik let (odhadem 6?) mám na okraji dolní čelisti levé strany malý (do 1 cm) "flíček" - jako bezbarvé mateřské znaménko, které jednou za čas (dříve max 1 za několik dní) začalo svědět, po podrbání bez úlevy. V posledních měsících se začalo lehce zvětšovat a kolem něj se (během posledního roku) "vysemenila" 2 další znaménka v barvě kůže a první lehce vystoupilo nad povrch. Oblast svědí téměř každý den (vždy chvíli, pak to přestane, svědění není úplně přesně lokalizováno do jednoho bodu - spíše je jakoby z hloubky). Četla jsem, že existují i bezbarvé formy melanomů a samozřejmě mám obavu, aby to nemohlo být něco takového - mám velmi světlou pleť a špatně se opaluji. Z části to na mě působí, jako by to byla volná nervová zakončení nějakým způsobem vyúsťující na kůži, která jsou lehce drážditelná :) Prosím Vás tedy o radu, zda bych s tím měla zajít za kožním lékařem či si to nechat vyříznout na chirurgii pro histologické vyšetření...? Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem hezkého dne, Alena H.

Odpověď odborníka:

Může jít o intradermální névy, ev. i virové bradavičky, nemyslím si, že by šlo o něco nebezpečného. Raději navštivte kožního lékaře, neuvážené vyříznutí na chirurgii by mohlo mít velmi nepěkný kosmetický efekt.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x