Světlá stolice, bolest žaludku

Je mi 23. Před týdnem v sobotu večer mě začala hrozně pálit žáha. Potom se mi udělalo celkově zle a spala jsem až do druhého dne do poledne. Od té doby už mě žáha napálila, zato mě bolel žaludek a střeva, jako by mi je jednou za čas začal někdo mačkat. Takový nepříjemný pocit. Předcházelo tomu páteční posezení s přáteli, kde jsem snědla trochu grilovaného masa, nějaké ty brambůrky a docela dost rajčat. Také jsem měla dvě sklenky burčáku. Celou noc a další den mi ale bylo dobře až do večera. I když v poledne jsem měla podivně světlou stolici, jakoby do žluta, ale pevnou. Na oběd sem měla smažený květák, později pak meloun a na večeři rohlík s domácí paštikou. Po něm už mě začala žáha trošku pálit a nenapadlo mě nic hloupějšího než si dát puding. A pak se mi udělalo zle. Pila jsem na to mátový čaj (což prý nebyla dobrá volba, jak mi sdělila praktická lékařka). Dala jsem si i jedlou sodu. Nic nezabíralo. Na druhý den nejdřív všechno vypadalo v pořádku. Po jogurtu mi bylo dobře. Později ale po polévce a rizotu začaly bolesti žaludku a střev a trvaly od neděle až do čtvrtka, kdy už ale byly velmi mírné, skoro žádné. Do toho jsem měla bolesti beder a kostrče. Také jsem byla na mě nezvykle brzo unavená už v osm večer a to jsem spávala dlouho. Neměla jsem na nic chuť a hlad jen sem tam a hlavně jsem měla nechuť pít byť i vodu. Pila jsem heřmánkový čaj a čaj na trávení a hodně jsem říhala. Ale nezvracela jsem ani jsem neměla teplotu. Ale to předbíhám. V pondělí jsem šla ke své praktické lékařce a ta mi řekla, že to bude podráždění z jídla a napsala mi Zulbex. Ptala jsem se jí, zda bolesti beder mohly souviset, a odpověděla, že ne. Tady v poradně jsem se ale dočetla o možné souvislosti s infekcí, je to možné či ne? Týden před problémy jsem se vrátila z východní Asie. Tam jsem problémy neměla, ani ten týden doma a lékařka taky neshledala žádnou souvislost. Ovšem po příchodu od lékařky v to pondělí jsem měla opět pevnou ale světlou stolici. Takovou do oranžovo žluta. Do čtvrtka jsem brala Zulbex a nebyla na velké až teď v pátek hned po ránu. A byla zase do oranžovo žluta. A to jsem se během týdne snažila jíst dietně. Normální rohlík. Kuřecí maso s těstovinami. Když jsem se utírala, uviděla jsem na papíře trošičku krve. Dnes už jsem začala jíst normálně a zatím je mi dobře, jen mě pobolívá u konečníku. Už mám i zpět velkou chuť k jídlu. Co by to mohlo být a měla bych to nějak dál řešit? Myslíte, že Zulbex už brát nemusím? Mohlo by s tím souviset i to, že se mi už přes měsíc někdy stáhne hrdlo a píchá mě v něm dole pod ohryzkem? Kdyby to byly třeba problémy se žlučníkem, co bych měla dělat pro to, abych to vyřešila? Mohly by to být vředy? Nebo refluxní choroba? Ráda bych znala alespoň váš tip. Ještě mne napadlo s tou infekcí.. mohl by to způsobit i hmyz? Z J. Koreje mám pár štípnutí, co zatím po dvou týdnech nezmizely. Také mě několikrát napadlo, jestli bych neměla držet bezlepkovou dietu. Zatím jsem mou pomalost, ospalost a to, že nemůžu přibrat, příkládala jen štítné žláze a genetice. Předem děkuji za odpověď a doufám, že mi poskytnete nějaké odhady než se případně opět vydám k lékaři.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Popsala jste vaše potíže velmi podrobně. Jenom ten konec mne trochu zaskočil, že mám poskytnout odhady. Já neposkytuji odhady, jsem lékař 36 let a vím co říkám. Mimochodem máta je vhodná bylina na žaludeční potíže, které evidentně máte, samozřejmě i s refluxem, který ale nebude dominovat. Dominuje překyselení, zde bude mít vliv i vaše asijské cestování, totiž změny. Změny v čase, ve stravování a nyní i začátek podzimních změn počasí. Navíc vaše stravování překyselení podporuje. To by bylo ale dlouhé povídání a souvisí to jistě i s problémy jak přibrat na váze. Také s překyselením souvisí váš dyskomfort v hrdle. Zulbex je nyní jistě vhodný, užívá se nalačno. Dlouhodobě ale vhodný není. Tady je nutná změna životosprávy. Vedle burčáku je chybně i kupř rizoto. Dr.Holečko holeckoj@seznam.cz

MUDr. Jiří Holečko
MUDr. Jiří Holečko

Specializace: Celostní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: