Světlý flíček na rtg snímku plic

ještě jednou zdravím...kašel přítel má - zvlášť po ránu odkašlává hleny (je kuřák- docela silný cca13let) na dušnost si nestěžuje i v noci spí klidně, že se mu dýchá dobře, poslední dobou ale trpí průjmy- cca 4 týdny, ne pořád, třeba má den dva klid a pak zase..:-( v krvi mu prý zjistili, že něco není dobře, ale nechce chodit po doktorech (jako pravý chlap), má strach, aby mu nepotvrdili něco špatného, proto bych chtěla zjistit co mam hlídat za změny, snažím se ho pozitivně motivovat, aby nemyslel na nic špatného, aby se to tím psychicky ještě nezhoršilo, ale zatím se mi to moc nedaří...vyšetření která jsou popsána v odpovědi níže se provádějí ambulatně? nechce nikam na den dva do nemocnice...máme 3měsíční dcerku děkuji vám za odpověď dobrý den paní doktorko, můj přítel chodí pravidelně na závodní prohlídky k lékaři kde mu mimo jiné dělají i snímek plic. už po dvakrát tam prý měl nějaký světlý flíček- cca půl roku zpátky, je pořád stejný, někdy v blízké době by měl jít opět...mám strach co to může být, k jinému dr. mi nechce jít..vím že je těžké říct co to je, ale chtěla bych se zeptat, co to může asi tak být...a k jakému dr. nebo na jaké vyšetření by měl jít, abychom to zjistili...děkuji vám za odpověď. Jana P. Odpověď odborníka: Dobrý den, děkuji za dotaz. „Flíček“ na RTG snímku hrudníku – to je široká diferenciální diagnostika. Důležité (a pozitivní) je, že je Váš přítel sledován, že se sleduje dynamika nálezu, a zejména to, že RTG obraz se nemění. Může to být klidně stav po prodělaném zápalu plic nebo nějaký nezhoubný tumorek, který nijak neškodí, atd. V případě, že by Váš přítel měl klinické příznaky /dušnost, hubnutí, kašel, ../, nález by se měnil /stínek by se zvětšoval/ - pak přichází v úvahu CT vyšetření plic /počítačová tomografie, podrobné RTG vyšetření/ a fibrobronchoskopie /endoskopické vyšetření průdušek – kdy se lékař podívá do průdušek bronchoskopem,tj. tenkou hadičkou s optikou a event.odebere z útvaru vzorek, který se pak vyšetří cytologicky- tj. vyšetří se buňky, nebo histologicky- vyšetří se kousek tkáně/ či vyšetření hlenů na různé bakterie. Jsou i další- složitější možnosti, jak nález dovyšetřit /v závislosti na lokalizaci stínu v plicích/ - např. odběr vzorku jehlou přes hrudní stěnu pod CT kontrolou, atd. Držím Vám palce. S pozdravem. Zdroj: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/svetly-flicek-na-rtg-snimku-plic-55869

Odpověď odborníka:

dobry den predpokládám, že parner bude ve věku kolem 30 let, nebo vic? "flíček na plicích" je opravdu velice těžce z mé pozice. Velice záleží, kdo snímek popisoval, jestli odborník plicní lékař nebo radiolog (odborník v oblasti rentgenu). Radiologové neznají detailně problematiku plicní a tudíž pouze popis nic neznamená. Pneumolog si vždy nechá snímek donést, nedáváme pouze na popis, je to zatíženo subjektivním pohledem. Opravdu by bylo nejvhodnější, kdyby manžela vyšetřil odborník pro nemoci plicní, který kdyby se mu nález opravdu nezdál, může partnera odeslat na vyšetření CT - počítačová tomografie, která má větší rozlišovací schopnost. Je zbytečné, aby se partner stresoval a sám by mel mít zájem o to, aby měl jistotu že je vše vpořádku. V medicíně platí jedno zlaté pravidlo, a to je včasné vyšetření! Včas! Držím palce s pozdravem

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x