Svojvolné vysadenie euthyroxu

Dobrý deň, dcéra ako 5-ročná ochorela na leukémiu a od tej doby sa lieči aj na eufunkčnú strumu.Hormóny Š.žľazy sú dlhodobo v norme a po 16,5 rokoch dcéra lieky vyssadila.Je bez nich pol roka cíti sa dobre,hormóny sú v norme. Je možné byť bez liekou a kontrolovať hladinu hormónouy?Lekárka nám tvrdí,že pri stanovenej diagnóze sa euthyrox musí stále užívať.Ja si myslím,že stav štítnej žľazy sa mohol dostať do normélu po odoznení chemoterapie a stabilizovania organizmu.PO ukončení liečby ALL je už 13 rokov a telo sa mohlo vasporiadať aj s endokrinným systémom.ĎAKUJEM.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Imilanl! To že je štítná žláza vaší dcery zvětšená (struma=zvětšená štítná žláza) značí, že není v pořádku. Zjednodušeně lze říci, že nestíhá produkovat dostatečné množství hormónů. Organismus tento nedostek vnímá a pomocí dalších hormónů nutí vyčerpanou štítnou žlázu k další produkci, která je ovšem možná jen za cenu jejího patologického zvětšení. V současné době tedy produkuje dostatečné množství hormónů, ale to se děje právě za cenu jejího zvětšení. Pokud bude vaše dcera doplňovat hladinu hormónů štítné žlázy užíváním Euthyroxu, přetížené štítné žláze se uleví a bude se moci vrátit k normální velikosti. Porucha funkce štítné žlázy u vaší dcery ani nemusí souviset s prodělanou chemoterapií (objevuje se spíše po ozařování v oblasti hlavy a krku), může se jednat o přidružené onemocnění. Souhlasím tedy s vaší lékařkou a velmi vám doporučuji s užíváním Euthyroxu pokračovat. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: