Svrab či ekzem?

Moje tchýně prodělala nákazu svrabem. Svrab jí zdiagnostikoval obvodní lékař po té, co jsem začla mít podezření, že jde o svrab. Pracuji jako zdravotní sestra na LDN a se svrabem jsem se již několikrát setkala. Byla přeléčena, ale asi po 3-4 týdnech se vyrážka(chodbičky), objevily znovu. Navštívila kožní lékařku, která uvádí,že nejde o svrab, ale o zekzematizování od bércového vředu, který je velikosti 1-3 cm. Nasadila jí kortikoidní mast. Stav se zlepšil vždy jen mírně a po té se zase zhoršila vyrážka a úporné noční svědění. Kožní lékařka odebrala základní laboratoř a stav uzavřela,že má postižené ledviny a vrátila ji obvodnímu lékaři. Domluvila jsem tchýni interní vyšetření, které bylo bez nálezu, ale zjistilo se vysoké Ige-téměř 500. Proto bych chtěla vědět jestli je Ige vysoké, pokud by šlo o ekzém po svrabu, a nebo jde opravdu o alergii a mám s tchýní navštívit alergologii. Děkuji za odpověď. Hana

Odpověď odborníka:

Hezký den Hano, zvýšené hodnoty IgE se objevují u alergií, parazitóz, autoimunních chorob, malignit a hyperimunoglobulinémie E syndromu. Jelikož svrab patří mezi parazitozy, řekla bych, že podle hodnoty IgE se nedá přesně určit, zda je elevace IgE způsobena alergií, či právě tímto parazitem. Jelokož ale Vaše tchýně byla vyšetřena na kožním a poté na interně a nikdo opětné podezření na svrab nepotvrdil, řekla bych, že by se skutečně mohlo jednat o alergickou reakci. S pozdravem a přáním pěkného dne, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: