Svrab, úporné nárazové svědění

Vážená paní lékařko, prosím o radu. Před 3 týdny jsem byla silně poštípaná komáry na nohou. Od té doby jsem se stále škrábala, zpočátku z jasných důvodů - štípance. Ty se zhojili, avšak svědění nepřestávalo, rozšířilo se z dolních končetin (přední strana) i na ruce-taktéž na přední straně. Poslední tři dny je svědění velmi úporné, přes noc jsem si rozškrábala kůži do krve. Dnes ráno jsem zašla ke kožní lékařce, která viděla poodhalené triko s dlouhým rukávem a řekla, že s největší pravděpodobností je to svrab a dostala jsem mast InfectoScab 5. Jsem právě namazaná a čekám 8 hodin na umytí. Na kůži jsem žádné červené skvrny neobjevila, vůbec nevypadá má kůže jako na obrázcích z inrnetu. Svědí mě nohy, stehna a ruce ze předu. Nepostižené je ohenbí, měkká kůže na rukou, prsty, prostě přesně ty oblasti, které mají být napadeny, tak mne nesvědí. Vyrážka vypadá tak, že po drbání mi vyskáče výsev "bílých" pupínků, které po zklidnění, např. za hodinu opět zmizí a místo je na pohled bez příznaků- žádné červené pupínky, na nohou jen lehké bílé flíčky (opět vidět jen někdy). Právě jsem si rozškrábala koleno a výsev pupínků zasílám na fotografii. Prosím o radu, jak postupovat dál a Váš názor, zda je diagnoza správná. Nikdo jiný kolem mne (partner, rodiče) problémy zatím nemají. Svědění je stále úporné, zatím bez zklidnění. Nemůže se jednat o mykózu? Mívám povleklý až bolestivý jazyk, od dětství, poslední dobou silněji.Jen hádám podle příznaků a prolustrování internetu. Paní lékařka by měla patřit k lepším ve městě, přesto však děkuji i za Vaší konzultaci.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše vyrážka podle popisu i fotky vypadá spíše jako forma kopřivky (tedy reakce alergického rázu, která mohla být vyprovokována poštípáním). Účelem poradny ale samozřejmě není rozporovat názory jiných lékařů, to stejně bez znalosti detailů a bližších okolností samozřejmě není možné. Doporučoval bych samozřejmě jít na kontrolu (kožní, kde jste byla/praktický lékař), do té doby Vám uleví užívání protialergických léků (jako je Zyrtec apod., koupíte volně v lékárně) - ty i v případě, že se nejedná primárně o alergii zmírňují svědění

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Změkčení stolice přináší úlevu od bolesti
Články: Změkčení stolice přináší úlevu od bolesti
Pacienty s hemoroidy a...
Chřipka
Články: Chřipka
Chřipka je infekční...
Jste diabetik? Infekce číhají na vaši kůži, ústa i nohy!
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Dvanáct potravin, které mohou ulevit při zácpě
Články: Dvanáct potravin, které mohou ulevit při zácpě
Abnormálně tuhá stolice je...
Gigantismus aneb Když se růst vymkne kontrole
Články: Gigantismus aneb Když se růst vymkne kontrole
Všichni rodiče bedlivě...
Kaloba: rostlinný lék, který vás znovu vrátí do formy!
Články: Kaloba: rostlinný lék, který vás znovu vrátí do formy!
Znáte nejčastější důvod...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x