Svrbenie

Dobry den, rada by som sa poradila ohladne svojich tazkosti. Od leta mam problem so svrbenim pokozky, obzvlast vecer, ale i v priebehu dna. Na kozi nemam ziadne zacervenanie, vyrazky ani nic ine. Navstivila som svoju imuno-alergologicku (kde som liecena prakticky od skoreho detstva pre oslabenu imunitu a alergiu na brezu, jelsu, liesku a palinu), ktora mi predpisala postupne vsetky druhy antihistaminik (aerius, fixit, rupafin, zodac...), ale ani jedny nezabrali. Alergiu na potraviny, celiakiu ani laktozovu intoleranciu nemam. Urobila mi preto imunologicka testy na histaminovu intoleranciu, kde som mala kvantitu 9,69 a funkciu 7,21. Povedala mi nasledne, ze mam drzat bezhistaminovu dietu, avsak mi zaroven povedala, ze mam ist obvodnej lekarke, ci nemam v tele zapal a na kontrolu gastroenterologovi. Zaroven mi povedala, ze svrbenie mozem mat aj z nadmerneho pracovneho stresu a psychickeho zatazenia, ktore uz dlhsi cas zazivam. U gastroenterologa som vedena, lebo mavam tazkosti s nadmernou kyselinou. A pred 2,5 rokom som po tom, co mi obvodna na sinusitidu dala antibiotika, dostala clostridium dificile. Predosle ochorenia mam vyliecene, len nadalej citlivo reagujem na infekcie a obcas mavam tazkosti s travenim, co mame ale uz viacere genercie v rodine. Obvodna lekarka ma vo vztahu k problemu svrbenia odmietla vysetrit s tym, ze mi pred pol rokom robila preventivku, a ze vidi, ze nie som chora. O histaminovej intolerancii povedala, ze to je len nova moda, comu sa prisudzuju neriesitelne symptomy, a ze mam pri jedeni pouzivat zdravy rozum. Ine riesenie mi vsak neposkytla. Na kontrolu gastroenterologa este cakam, avsak aj tam ma najprv nechceli vziat, kedze sa vraj ma o mna starat imunologicka. Chcem sa preto opytat, ako dlho musim drzat bezhistaminovu dietu, aby som vedela, ze to ma zmysel? Drzim ju uz vyse mesiaca, dost prisne, a ziaden efekt som na sebe nespozorovala (znami hovoria, ze sa im po mesiaci vyrazne ulavilo), okrem toho, ze sa mi znizuje vaha (co by som nerada, nakolko som sama o sebe chudej postavy). Svrbenie stale bez zmeny pokracuje, tazkosti s travenim (prekyselenie) mavam tiez. A tiez by ma zaujimalo, ci mi neviete poradit, aky efekt mam vobec ocakavat, nakolko mi vlastne nebolo jednoznacne povedane, ci svrbenie mam z histaminovej intolerancie alebo sa jedna o psychosomaticky priznak suvisiaci s dlhodobo napatou pracovnou situaciou, v ktorej sa nachadzam, alebo o co vobec ide. Dakujem a zelam vela uspechov.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste měsíc držela dietu s omezením histaminu a efekt na svědění nepozorujete, tak zřejmě toto není důvod Vašich obtíží. Určitě by bylo vhodné doplnit interní vyšetření jaterní testy, funkci ledvin, imunologické vyšetření, stolice na parazity. Na dermatologii provést epikutánní testy. Pokud všechna vyšetření budou v pořádku, tak určitě může mít vliv psychosomatika. Z léků bych pokračovala v užívání antihistaminik, ve vyšších dávkách - pokud pozorujete alespoň částečný efekt.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: