Syfilis

Dobrý den, paní doktorko. Nedávno jsem vám psal moje problémy a vy ste mi řekla, že by mohlo jít o syfilis nebo jina pohlavní přenosné choroby, ale při nákaze jsem neměl žádní vřed ani nemám kolem penisu červený flýček, tak nevím. Chtěl bych se vás ještě zeptat- před vánocemi jsem byl u obvodního lékaře, kde mi brali krev a dávali to do nějakého přístroje, kde jsem měl hodnoty kolem 8- popravdě nevím, o co šlo, ale doktor mi říkal, že je to na test na záněty. Nevím, jestli jsem se nezmýlyl, dělali mi to dvakrát rozmezí 3 týdnu.Tak se chci zeptat, jestli by byly hodnoty jiné, nebo toto vyšetření nepozná zánět nebo infekci syfilisu. Nebo jestli může jít o mononukleosu.Omlouvám se za název, nevím jak se to přesně píše. Prosím poradtě mi a děkuji moc za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Františku. Co se týče první části dotazu- to, že jste neměl žádný vřed či flíček na penisu, ještě nevylučuje, že netrpíte nějakou pohlavně přenosnou infekcí-nemusí se jednat právě o syfilidu, ale můžete trpět kapavkou, chlamýdiovou infekcí, ureaplzmatikcou infekcí apod. Navíc, syfilis se může projevovat různě a někdy je i bezpříznakový. K druhé části dotazu: nejspíš Vám pán doktor vyšetřoval sedimentaci krve. Hodnoty sedimentace bývají zvýšené u zánětu- akútního i chronického, ale nelze se spoléhat jenom na výsledek sedimentace. Nízká sedimntace bývá u virových infekcí. Co se týče mononukleózy - opravdu, si nepamatuji Vaše konkrétní příznaky- měsíčně odpovídám na 100vku dotazů- ale zeptejte se svého praktika. Pokuď nadále máte potíže (a máte negativní sedimentaci), tak je na místě vyloučit i virové infekce - včetně EBV, CMV a hepatitid.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: