Syn - černý kašel

Dobrý den paní doktorko, syn (19 let) před 3 lety prodělal černý kašel. Prokázáno zpětně ve výsledku z krve. Nyní má opět podobné problémy. Od ledna nemocný, nejprve jako virosa (bral Paralen Grip a Stoptusin), potom zánět průduček (Klacid 7 dní + Mucobene). Po doléčení pořád teplota 37,2 + kašel a bolest hlavy, pořád hodně unavený. Bral Brufen na bolest a opět Stoptusin, nyní odkašlává - bere Ambrobene. Udělány krevní odběry - leukocyty 8,9 - neutrofilní segmenty 0,28, lymfocyty 0,23, monocity 0,06, eosinofilní segmenty 0,41, basofilní segmenty segmenty 0,01. Od mládí byl hodně často nemocný, léčil se na alergo - avšak před 2 kety testy neprokázaly žádnou alergii. Obvodní lékařka nasadila na 1 měsíc Volnostin - bere 14 dní bez efektu. Z hlediska ORL je v pořádku, jen lehce zarudlý, překrvený nosohltan, RTG plic v pořádku, CRP po dobrání Klacidu 8, nyní 1,13. Může mít opět černý kašel? Jaké případné vyšetření máme nechat udělat, abychom zjistili prvopočátek poroblému a dobře zaléčili. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud opravdu syn prodělal černý kašel před 3 lety, tak by měl mít dostatečnou hladinu protilátek. záleží na tom ale zda-li jeho imunitní systém je schopný si kvalitní protilátky vytvořit. Pertuse se v počátku infekce vyšetřuje specielním výtěrem z orofaryngu, stanovením protilátek z krve - opakovaně, aby se zjistil vývoj hladiny. je možné se nechat i přeočkovat. Doplnila bych i imunologické vyšetření.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: