Syndrom adhd a poruchy osobnosti

Dobrý den . Chtěla bych se zeptat zda je nějaký způsob pomoci mému synovi. Můj syn Dominik 9let trpí syndromem ADHD spojenou s poruchou osobnosti. Zije u svého otce a ne vlastni matky ještě společně s bratrem Ondrou 12let a ne vlastními bratry Jakubem 15 let a Matějem 6let. Jeho nemoc začala priblizne před dvěma roky kdy utekl z domu k me babičce . dostal se do pece k mudr Rozsivalove ze Šternberka. Po dvou letech utekl znovu a tak ho paní lékařka nechala hospitalizovat na psychiatrii ve Šternberku na tři měsíce. Mezitím se otec i ne vlastni matka z kontaktovali se mnou aby mě informovali o jeho stavu. Do Te doby se jakekoli komunikaci se mnou vyhýbali. Dokonce i me rodině zakázali styk s dětmi . Otec i jeho soucasna žena navrhli že pro dobro Dominika mi nebudou bránit ve styku s nim. Spojila jsem se tudíž s jeho ošetřující lékařkou a ta mi při zchuzce zdědila jeho diagnózu ADHD spojenou s poruchou osobnosti. Má návaly vzteku a autority nerespektuje. Ne spolupracoval ani v léčebně. Nesnesl se s jinými dětmi. Mysleli jsme si že mu pomůžou ale je to horší a vztek se projevuje i vuci nevlastníte matce i bratru Ondrovi. Jsou neustále hádky a záchvaty. Včera dokonce vyskočil z okna cilene znovu utéct. Už nevíme co dál a jak mu pomoci aby se z toho nějak dostal. Myslíte že je ještě nejaka možnost mu pomoci. Nechceme ho zcela zavrhnout a dát ho do ústavu . Děkuji za odpověď. Veronika

Odpověď odborníka:

Vážená paní Veroniko, léčba ADHD zahrnuje vždy spolupráci jak lékaře – zvláště psychiatra, tak psychologa, u dětí ve spolupráci s rodiči a učiteli. Podle současných názorů patří mezi nejúčinnější metody léčby ADHD farmakoterapie, a dále psychoterapeutické techniky, optimálně spojení obou těchto metod. Nelze říci, která z daných metod je účinnější. Vždy záleží na konkrétním případu a individuálním přístupu k jedinci. Žádná z metod léčby příznaky trvale neeliminuje, ale pouze potlačuje. Léčba tak dočasně vyvolá úlevu, ale jen po tu dobu, kdy je aplikována. Jakmile se od léčby ustoupí, často následuje návrat příznaků, které se projevovaly před léčbou. Doporučuji Vám domluvit se s psychiatrem na komplexním postupu. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: