Syndrom dráždivého tračníku ?

Dobrý den, rád bych se zeptal na problémy, které poslední dobou mám s žaludkem (střevy). Nedávno jsem prožil dosti stresující událost na kterou navázaly následné stavy úzkosti až paniky, které postupně ubývají. Po tomto se u mě projevily problémy kdy pociťuji nepříjemné tlaky až bolest v oblasti žaludku, bublání a kručení s následným nutkáním na stolici. Na toaletě ze mě ovšem vyjde jen troška stolice, někdy jen taková jakoby veliká kapka /poslední dobou kašovité a tmavě hnědé, přičemž pozoruji, že stolice obsahuje hlen - někdy skoro vůbec, někdy víc/. Následně přijde úleva u žaludku a situace se opakuje poté co se najím. Jsou ovšem dny, kdy tyto problémy nepociťuji a stolice sice není "úplně tuhá" je konzistentní. Také bych chtěl uvést, že v případě, že mám ty problémy, kdy na toaletu musím častěji (je to asi tak pětkrát denně) tak ta kašovitá stolice kupodivu vůbec nezapáchá. No asi jsem se v dotazu úplně ztratil, tak snad se v tom alespoň Vy vyznáte. A ještě dotaz, může tmavě hnědá nezapáchající kašovitá stolice znamenat krvácení do tl. střeva, nebo jinam ? Děkuji a omlouvám se za celkem "nechutný" dotaz. Jiří

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vámi popsaný problém skutečně může odpovídat dráždivému tračníku, především vystupňovanému gastrokolickému reflexu, kdy dochází k nucení na stolici po jídle. Všechny stresující stavy se mohou promítnout do oblasti trávení. Krvácení do trávicí trubice se projevuje buď příměsí čerstvé krve ve stolici, nebo černou průjmovitou a zapáchající stolicí (konzistence a barva jako kávová sedlina). Je nutné dodat, že diagnózu dráždivého tračníku lze stanovit až po vyloučení jiných příčin potíží. Doporučil bych Vám vyšetření zaměřené na oblast tlustého střeva a konečníku

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zčervenání kůže po alkoholu nemusí znamenat alergickou reakci
Co je to Helicobacter pylori?
Články: Co je to Helicobacter pylori?
Od roku 1983, kdy Warren a...
Osteoporóza jako důsledek těhotenství?
Články: Osteoporóza jako důsledek těhotenství?
Tělo ženy chrání své kosti...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: