Syndrom horní hrudní apertury

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám příznaky, kterým doktoři souhrnně říkají perzistující migrenozní aura bez infarktu (zrnité vidění, rozdvojené vidění, vidím bílé krvinky ve vlastním oku atd.). Asi se ptáte jak to souvisí, doktoři neví jak tyto příznaky léčit ani s ším tato porucha souvisí, protože se zpravidla nic nezobrazuje na EEG ani na MRI. Lidí trpících těmito příznaky je několik tisíc, založili jsme internetovou skupinu na facebooku, kde jsou nás dva tisíce a čtyři tito lidé podstoupili jakousi operaci která odstranila syndrom horní hrudní apertury, s čímž současně zmizely všechny jejich příznaky "perzistující migrenozní aury". Diskutovali jsme o tom a většina lidí, včetně mně má příznaky syndromu horní hrudní apertury, jako jsou bílé fleky na dlaních a prstech, stále studené ruce, když jdu plavat do bazénu tak mě ruce často brní a je pro mě obtížné držet ruce po delší dobu nad hlavou. Chtěl bych se zeptat, jestli je možné aby Syndrom horní hrudní apertury způsobil takovéhle problémy, pokud ano, tak na jakém přístroji by se to mělo zobrazit ? Na jaký typ doktorů bych se měl obrátit ? Existuje nějaká taková operace která by mě toho syndromu definitivně zbavila ? Protože ti lidé kteří se nechali operovat podstoupili operaci v USA, nevím jaké možnosti jsou zde v ČR. Jaké může mít taková operace komplikace a jak je asi drahá? Také bych zmínil že když se pohnu jakobych dělal obloukový úder loktem, tak je slyšet podivný zvuk a vrznutí, nebo škubnutí, to s tím také souvisí ? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Odpověď by byla na dlouhý odstavec. Tento syndrom útlaku cévních a nervových struktur, které jdoui do horní končetiny je dlouhodobě znám a je vyšetřován jak na ortopedii tak na neurologii. Je třeba zjistit místo útlaku a příčinu, která je několikerá, často jen hypertrofické krční svaly. K vyšetření je někdy třeba i posouzení cévním lékařem na interně nebo chirurgii a vyšetření EMG. Operace se provádějí již řadu let na našich ortopedických pracovištích. Je třeba, ale říci, že ne vždy je po operaci výsledek na 100%. protože za těmito potížemi se mohou skrývat i jiné příčiny jako je především potíž vycházejíicí z krční pateře, stavu funkce mišních kořenů a některé další Poraďte se v tom směru se svým ortopedem a neurologem. Podle výsledku potom další postup. Často i po konservativní léčbě, rehabilitace, lázně , došlo ke zlepšení.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kouření zpomaluje růst u chlapců
Články: Kouření zpomaluje růst u chlapců
Během čtyř let průměrný...
Souvisí velikost penisu s tělesnou výškou?
Články: Souvisí velikost penisu s tělesnou výškou?
Větší muži mají větší penis...
Nádory v gynekologii
Články: Nádory v gynekologii
Gynekologické nádory jsou...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Vánoce přicházejí: a zažívací potíže také...
Články: Vánoce přicházejí: a zažívací potíže také...
Rok se pozvolna chýlí ke...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Na toaletě častěji než v posteli? Na vině může být zánět močových cest
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: