Syndrom karpálního tunelu v těhotenství a po porodu

Dobrý den, jsem v 8.měsíci těhotenství a pár týdnů jsem měla nepatrné problémy, které se zhoršily poslední 4 dny. Zjistila jsem, že se jedná o syndrom karpálního tunelu. Tyto posl. dny jsem dost ruku namáhala háčkováním. Potíže se dostavily během háčkování a ráno (necitlivost, brnění prsteníčku, prostředníčku, občas palce a ukazováčku, otok ruky a prstů 1 ruky - ten přetrvává. Ráno - když zavřu ruku v pěst a otevřu ji, tak mi prsteníček "zůstává" v dlani, bolí a nakládám větší úsilí, aby se také rozevřel). Po domluvě s praktickou lékařkou dodržuji klidový režim. Porucha citlivosti přes den nyní není, ráno vstávám sice s "brněním" prstů, ale to přejde do pár min. Také mám gangliony na obou rukách na zápěstí ze zevní strany, nemůže to být ovlivněno tím? Na dané ruce mě totiž místo, kde ganglion mívám, pobolívá. Klidový režim chci samozřejmě dodržovat nadále. Jen mne též zajímá, zda by se měl problém vyřešit do pár měsíců po porodu a jaká je pravděpodobnost, že bych syndr. karpálního tunelu mohla opět v budoucnu mít. Zda se mi "problém" vyřeší hormonálně po porodu. Pokud bych musela v budoucnu na operaci - je touto operací na vždy "pokoj" nebo je třeba stálý klid ruky, může se to navrátit? Dá se to příp. řešit opakovaně operacemi? Mám takové zaměstnání, kde by mi to asi vadilo... Děkuji

Odpověď odborníka:

Nyní je hlavní starostí dokončení těhotenství. Bolestivou končetinu co nejvíce do zvýšené polohy, vhodné se poradit na rehabilitaci, kde je možno na zápěstí použít měkké techniky a pohybovou léčbu ke zlepšení stavu. Potíže mohou i bez operace zcela odeznít. Po porodu potom vyšetření, EMG, sono a dle nálezu případné operační řešení. Stav se většinou upraví trvale. Opakovanou traumatizací, ale někdy potíže mohou přetrvávat. Ganglion na potíže jistý vliv má, bude třeba řešit drobným operačním výkonem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: