Syndrom klippelův-trénaunayův a antikoncepce

Dobrý den,mám vrozený syndrom klippelův-trénaunayův vínové skvrny na levé noze od kotníku po pás,chtěla jsem se zeptat co toto onemocnění obnáší a jestli do budoucna můžu očekávat nějaké změny,nebo jestli se mám něčeho vyvarovat?Třeba léků,nemám žádné obtíže v dětském věku jsem trpěla na bolest v nohou,ale podle lékařů jsem měla vše v pořádku.Ted mám začít brát novou antikoncepci Chloe je tam nebezpečí trombozy,je v mém případě také toto nebezpečí vůči syndromu?Asi bych o tomto problému měla informovat svého gynekologa.Nevím jestli s tak vzácným syndromem má zkušenosti.Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při tomto onemocnění je kromě rudého zbarvení končetin přítomna porucha vývoje žilního systému s tvorbou varixů (žilních městků, tj.rozšířených povrchových žil s oslabenou "vytahanou" stěnou) a s poruchou tvorby hlubokého žilního systému. Někdy také dochází k nadměrnému růstu části končetiny, například palce u nohy. Také může být špatně vyvinutý systém mízních cév, pak se objevují otoky končetin. Mohou se také objevit poruchy stavby obratlů, mohou být přítomny uzly cév na střevě, na močovém měchýři nebo v blízkosti míchy apod. Někdy se také objeví porucha postavení zubů, nesymetrický obličej apod. (vyjmenovávám zde víceméně vše, neznamená to, že se vše musí objevit u Vás). Příčina vzniku syndromu není objasněna, uvažuje se, že vzniká někdy mezi 3. a 6.týdnem po početí jako vývojová vada. Stran hluboké žilní trombózy je obecně riziko zvýšené, je k ní díky poruše stavby žilní stěny obecně zvýšená náchylnost. Jak je tomu konkrétně u Vás, záleží na Vašem zdravotním stavu - poraďte se proto o vhodnosti hormonální antikoncepce se svým ošetřujícím lékařem a určitě o syndromu informujte gynekologa.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: