Syndrom pcos a šance na přirozené početí za hormonální stimulace

Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila s dotazem. Je mi 29 let a byl mi v současné době v CAR diagnostikován Syndrom polycystických vaječníků (PCOS), genetika by měla být v pořádku. Přítel absolvoval spermiogram - výsledky v pořádku.Na konzultaci po zjištění výsledků hladiny hormonů 2. den MS a genetiky mi paní doktorka navrhla 2 řešení: inseminaci nebo IVF za podpoření hormononální stimulací. Ráda bych se zeptala, zda existuje ještě nějaká možnost a zda je ze zdravotních hledisek vhodné např. v průběhu 2-3 měsíců zkusit početí zcela přirozenou cestou? Paní doktorka mluvila o hormonální podpoře formou Clostilbegytu, kde mě informovala, že se může úžívat max. 6 měsíců, zda jsem dobře pochopila v případě IUI (chápu, že v případě IVF je hormonální podpora řešena nějakým jiným přípravkem a trošku jinak). Tedy mou otázkou je, zda je možno ještě např. vyzkoušet přirozené početí za hormonální asistence a podpoření ovulace včetně např.průběžného sledování dozrávání vajíček, nebo zda: - jsou zde nějaká rizika (dlouhodobé užívání hormonů a "zbytečně bez efektu a ztráta času", vícečetné těhotenství, apod.) - je to v případě PCOS i za hormonální léčby neefektivní a bylo by vhodné raději rovnou přistoupit k některé z metod IUI / IVF. Aktuálně užívám dlouhodobě Duphaston, léky podporující ovulaci jsem nikdy užívat nezkoušela. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby se miminko podařilo počít přirozenou cestou, ale rozhodně to není tolik podstatné, jako optimální řešení pro zdraví miminka i mě samotné. Napadla mě alternativa, že je řešení rovnou přistoupit k IVF pro CAR finančně zajímavější alternativa. Děkuji za zodpovězení mého dotazu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Veroniko, před rozhodnutím, jak postupovat dále doporučuji provedení PCT (postkoitální test) a doplnit veškerá možná vyšetření (chlamydiová infekce, celiakie, imunologické vyšetření,...). Bez znalosti všech těchto vyšetření je rada obtížná a není možné stanovit, zda IUI je indikovaná a nutná. Ale pokud byl PCO syndrom diagnostikován jen z UTZ nálezu, je třeba doplnit hladinu TST, FSH a LH. Užívání CC bych použil max. 2-3 měsíce, jinak se zvyšuje riziko tvorby cyst na vaječníku. Druhým rizikem je nekontrolovatelná hyperovulace a riziko vícečetné gravidity. prim MUDr Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: