Syndrom polycystických ovárii

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.Asi před rokem mi byla zjištěna vyšší hladina kortizolu a také vyšší hladina testosteronu.Můj endokrinolog mě poslal na genetické vyšetření.Myslel si že se jedná o kongenitální adrenární hyperplazii anebo syndrom polycystických ovárii.Po roce čekání na genetické vyšetření se zjistilo že z 95% nejsem přenašečkou hyperplazie.Endokrinolog udělal vyšetření kdy mě nabrali krev týden jsem brala fortecortin a poté mi nabrali opět krev.Na výsledky opět musíme měsíc čekat.Chtěla bych se zeptat jestli to vypadá na syndrom polycystických ovárii a jak se vůbec nemoc léči.Je mi 14 let od 4 let jsem začala nabírat na váze.V květnu 2014 mi doktor nasadil hydrocortison po kterém jsem přibrala 10 kg.Momentálně vážím 96 kg.Snažím se zhubnout piji drinky na hubnutí cvičím a váha jde spíš nahoru než dolů nevím co mám dělat.Rok mi dělají různá vyšetření bez závěrů.Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, sama píšete, že genetika potvrdila přítomnost genů pro kongenitální adrenální hyperplazii, tudíž o syndrom polycystických vaječníků se nejspíš nejedná, byť souběh těchto nemocí není vyloučen. Jste léčená kortikoidy, jelikož ty mají potlačit hladiny mužských hormonů ve Vašem těle. Co se týče adekvátnosti terapie, když takto přibýváte na váze, to musí posoudit Váš endokrinolog - od kortikoidů samotných váha nahoru jít může, zejména, když je vyšší, než je nutno.. Nemoc samotná není vyléčitelná, o to důležitější je najít pro Vás vhodné dávky léků, jelikož je musíte užívat dlouhodobě. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: