Syndrom polycystických ovárií, hypothyreóza, nízké endometrium

Dobrý den, paní doktorko. Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Je mi 21 let. Minulý měsíc jsem byla na laparoskopii prasklé cysty na vaječníku. Nyní jsem byla na kontrole a mimo mnoho menších cyst už tam mám zase i jednu větší. Pokud se to nezlepší, budu prý muset opět na laparoskopii. Lékař mi diagnostikoval syndrom polycystických ovárií - podle ultrazvuku i krevního rozboru. Hodnoty hormonů v séru jsou Prolaktin - 192.9 Kortizol - 452 Estradiol - 336,06 LH - 23,1, Testosteron - 3,66 FSH - 6,7. Léčím se také na poruchu štítné žlázy - hypothyreózu. Stejně tak mě lékař upozorňoval na velice nízké endometrium. Užívám HAK - Foxinette. Menstruaci mívám velice nepravidelnou - cca co 3 měsíce - půl roku. Mám dvě otázky. Je možné nějak zamezit neustálým cystám a operacím? A hlavně - je přes všechny tyto komplikace týkající se endometria, vaječníků, sPCO a štítné žlázy možné otěhotnět? Lékař říkal, že své děti nebudu moct mít. Chtěla jsem se zeptat, jak to vidíte Vy. Zatím Vám moc děkuji! Míša

Odpověď odborníka:

dobrý den, nelze říci, jestli budete mít nebo nebudete mít děti, určitě bude nutná podpora reprodukční medicíny, samovolně to asi nepůjde. Antikoncepce potíže může vyřešit, zatím, aby se netvořily cysty. Rozhodně bych s těhotenstvím nečekala na poslední chvíli.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: