Syndrom ruka noha ústa

Dobrý den, je mně 33 roků a ve středu minulého týdne jsem se celá (doslova celé tělo) osypala vyrážkou s většími či menšími červenými pupínky. V ústech vč. krku se mně udělalo mnoho aftů, nemohu dobře jíst ani polykat, bolí mně také v krku. Velmi bolestivé jsou i pupínky v nose. Pupínky na noze mi znemožňují chůzi, protože při chůzi se na plosce nohy pupínky rozdírají a chůze je potom velmi bolestivá. Moje prakt. lékařka (cca 50 roků) mně řekla, že se s tím u dospělého člověka za své praxe nesetkala a doporučila mi pouze klid a předepsala dithiaden. Prý to samo během dvou týdnů odezní a vyrážka sama bez jakýchkoliv následků zmizí. Vypadám hrozně počínaje obličejem a rukama konče. Neexistuje na toto onemocnění také ještě jiné radikálnější a tedy učinnější léčba? A nemůže se také jednat o jiné onemocnění? Děkuji za rychlou odpověď, protože se stydím chodit nejen do zaměstnání ale i kamkoliv mezi lidi.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Kateřino, pokud se jedná o syndrom ruka-noha-ústa, pak skutečně do pár týdnů příznaky odezní. Žádná specifická léčba neexistuje. Nejdéle (cca 1 měsíc) může trvat riziko dalšího přenosu stolicí. Proti bolestem můžete užívat jakékoliv analgetikum, vyrážka vyžaduje relativní tělesný klid, aby nedocházelo k praskání puchýřků a riziku přenosu kontaktem s uvolněnou tekutinou. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Nemoc ruce,nohy,usta | Od: Martin | 22.8.2015 10:16
Dobrý den chci se zeptat,může se na nemoc ruce,nohy,ústa používat
Octanový krém?? Dekuji za odpověď.
reagovat
re:Nemoc ruce,nohy,usta | Od: uLékaře.cz | 24.8.2015 11:18
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Články: Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Každý starostlivý rodič...
Scintigrafie skeletu
Články: Scintigrafie skeletu
Scintigrafie (scinti...
Růstové grafy ukážou
Články: Růstové grafy ukážou "budoucnost"
Růst a jeho sledování patří...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: