Syndrom suchého oka - příčina

Dobrý den, Před 8 měsíci jsem měl bakteriální zánět spojivek ( žlutý výtok, světloplachost,apod.) Přeléčen Spersadexem. Po týdnu se vrátil (stejné příznaky - světloplachost, žlutý výtok, ale slabší). Oční to nazval suchýma očima a kapal jsem umělé slzy. Jako příčinu jsme předpokládali nadměrnou zátěž očí na pc. Po 3 měsících kdy jsem omezoval zátěž progresivně a stejně tak kapal více slz se problém stupňoval. Poté lékař usoudil že je to recidiva zánětu. Přeléčil to 1) Tobradexem 2) Fluconem (opravdu zlepšení příznaků suchosti) 3) Maxitrol (velmi velké zhoršení suchosti) Poté lékař usoudil že zánět je adekvátně přeléčen a že nyní je třeba kapat umělé slzy, mazat Vitamin A pos, a vyčkat nějakou dobu než se příznaky zlepší. Před měsícem jsem usoudil že se to samo nezlepší. Můj praktický lékař mě odeslal na imunologii a alergologii a další krevní testy. Stěr ze spojivkového vaku - kultivace + chlamidie - negativní Imunologie - autoimunita negativní Alergologie - alergie na roztoče (IgE = 630, norma max 100 --- před 3 lety jsem měl více než 700 ale problémy s očima naprosto nulové- vliv na žlázy dle Alergoložky je nulový) (Alergii mám diagnostikovanou už 13 let, problémy s očima mám až nyní, žádnou alergickou reakci jsem nezažil) ASLO - zvýšené 236 (norma 200) Vitamín A - nedostatek 0,26 (0,4-2 norma) Schirmer - 5mm/3minuty Štítná žlázy - naprosto v pořádku Dle lékaře jediné co by mohlo mít vliv na oči je nízká hladina vitamínu A. Suplementuji ho už 40 dní ( 1,8mg + zinek + magnesium ) Přesto však necítím žádný rozdíl. Od posledních atb. už uběhly 4 měsíce kdy pravidelně kapu umělé slzy a námahu na pc omezuji na naprosté minimum ( max 2h denně) a přesto nedochází k výraznému zlepšení. To může být faktem že nyní je zima ? Nebo mám vydržet ještě déle ? Pokud ano jak dlouho ( přibližně) ? Mám brát vitamínu A více ? Jaká je šance že se žlázy nikdy nezotaví ? Lze provést nějaké další vyšetření (biopsie ) ? Jaké jsou možné další příčiny, které jsem nevyloučil ? Máte nějaký jiný nápad, který by mohl zlepšit můj stav ( pochopitelně je velmi omezující) ? Co mi doporučíte ? Jinak už žádné další problémy zdravotní nemám a s očima jsem až do 1. bakteriálního zánětu neměl sebemenší problém (neznal jsem únavu očí). V rodině nikdo nemá problémy ani se suchostí ani s očima a stejně tak se nikdo s ničím neléčí. Děkuji mnohokrát za odpověď a veškeré nápady

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš dotaz zcela přesahuje běžný rámec tohoto fóra, ale z Vašich výsledků je zřejmé, že trpíte nedostatkem slz. Příčinou je nepochybně celé řada, nevylučoval bych ani pozánětlivé změny a pokud nepomáhá aplikace umělých slz je možné např. vložení silikonových implantátu do slzného bodu a tím pádem k jeho uzávěru. Před tímto typem léčby je samozřejmě nezbytné komplexní oční vyšetření, které určí, zda-li je tato léčba pro Vás vhodná či nikoliv. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: