Synkopa

Mému tátovi (65 let) se již po třetí během jednoho roku stalo to, že z ničeho nic měl potřebu na velkou- nutno podotknout, že stlolice byla jako při průjmu, velmi řidká a pak náhle omdlel, dvakrát přímo na záchodě, jednou došel zpět ke gauči a už nás ani nevnímal, studený pot, bledá tvář, zdálo se, že chvíli ani nedýchá. Před samotným vyprázdněním ani při něm neměl bolesti. Tento "průjem" je vždy jednorázovou akcí s následným omdlením. Žádné zvláštní potraviny nejedl. Může se jednat o alergickou reakci? Souvisí to omdlení s defekací? Když má klasické střevní potíže nebo při běžném vyměšování neomdlévá. Co může být přičinou jak samotného omdlení tak tohoto nenadálého jednorázového "průjmu"? Případně na jaká pracoviště tatínka odeslat? Praktický lékař je v této věci nečinný. Děkuji moc za odpověď, hezký den. Jana

Odpověď odborníka:

Jano, to co popisujete u tatínka vypadá jako synkopa. Synkopa je kvantitativní porucha vědomí, tzn. bezvědomí s pádem na podkladě globální mozkové hypoperfuze, co znamená snížení mozkového prokrvení, která má rychlý nástup a rychlou spontánní úpravu. Ke spontánní úpravě většinou dochází během několika desítek vteřin až minut. Postižený si často událost nepamatuje. Jedná se ve většině případů o závažný symptom, v rámci diferenciální diagnostiky je potřeba zjisti příčinu, která může být Reflexní, vazovagální synkopa, kde příčinou je narušená regulace autonomního systému s náhlou převahou činnosti parasympatiku, což může vést k bradykardii a hypotenzi. Nastává typicky v situacích např. dlouhého stání v přetopeném dopravním prostředku. Náchylnost k této reakci se vyšetřuje testem na nakloněné rovině. Syndrom karotického sinu − bradykardie a hypotenze po tlaku na sinus karoticus, např. límečkem košile. Ortostatické synkopy na základě nedostatečné vazokonstrikce při rychlém přesunu ze sedu nebo lehu do stoje. Objevují se ve vyšším věku, u osob užívajících antihypertenziva, alkoholiků, např. i po defekaci a vyprázdnění většího množství stolice, při intenzivním zapojování břišního lisu. Kardiální, při výskytu arytmií a dalších srdečních onemocnění, neurologické, onkologické a metabolické situace. Doporučuji podrobné vyšetření tatínka, vyloučení výše uvedených příčin, ideálně cestou praktického lékaře či internistu, kardiologa. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: