Synovi po prodělání šesté nemoci chutnají jen mléčné výrobky

Již poměrně dlouhou dobu nás trápí problém s jídlem. Našemu 13ti měsíčnímu synovi chutnají jen mléčné výrobky. Dokonce i mezi nimi je schopen si vybírat... Pravděpodobně to souvisí s tím, že obecně nemá o jídlo absolutně žádný zájem (za celou dobu si nevzal do pusy obyčejný rohlík, ten odhodí a vůbec ho nezajímá a tak je to se vším). Koncem 4. měsíce jsem začala podávat mrkvičku, posléze více druhů zeleniny (hlavně ze skleničky), někdy kolem 6. měsíce jsme začali zkoušet ovoce. S tím syn žádné problémy neměl. Později mu přestalo chutnat umělé mléko, takže jsem do jídelníčku zařadila tvarohový výrobek a bílý jogurt. To bylo koncem 7. měsíce... Počátkem 8. měsíce syn prodělal šestou nemoc. Po vyléčení začal odmítat ovoce, zeleninu a začal jíst pouze mléčné výrobky. I přesto, že jsme poté zhruba 2 - 3 měsíce zkoušeli synovi podávat stále dokola jeho tehdy oblíbenou zeleninu či ovoce, o toto jídlo již zájem až do dneška neprojevil. Zhruba v jeho 10. měsíci jsme v podstatě rezignovali a začali mu podávat pouze mléčné výrobky, každý den to samé by se dalo říci, jelikož nic jiného mu stejně nechutnalo. Nyní je synovi 13 měsíců a nemá o jídlo prostě zájem - také jsme zjistili, že je schopen bez jídla fungovat i třeba 6 hodin a hlad nemá... Dál jí pouze mléčné výrobky, přičemž některé jsou vlastně určené starším kojencům... V noci podáváme 1x Nutrilon pro batolata. Občas zkusíme něco nového, ale to hned odmítá. Osobně mám pocit, že je problém spíše v tom, že nemá vůbec o jídlo odmalička zájem, i přesto, že nás vidí jíst, nebo vidí jídlo někde položené, nevezme si ho. Proto se ještě ani syn nenaučil kousat - nebylo hold na čem trénovat. Je možné, že to doopravdy souvisí s prodělanou šestou nemocí? Nebo je možné, že jsou již tak malé děti vybíravé (i přesto, že zeleninu již vlastně jedl)? Nebo může být problém úplně někde jinde? Ještě bych ráda podotkla, že syn prospívá velmi dobře, i přesto, že toho za den moc nesní...

Odpověď odborníka:

Souvislost s 6. nemocí bych neviděla, pokud problém trvá již takto dlouho. Děti po jakékoliv nemoci mohou přechodně špatně jíst, ale většinou se to brzy upraví. Jsou děti, které bohužel špatně jedí. Je důležité, že Váš syn alespoň dobře prospívá, i když snahu o pestrý jídelníček byste vzdávat určitě neměla. Zkuste ho trochu oklamat - do tvarohu přidat ovoce či zeleninu, do jogurtu také apod...Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: