Systémová sklerodermie

Dobrý den paní doktorko, od června mám Raynaudův syndrom, GERD, bolí mě dlaně a prsty rukou, klouby a svaly, jsem unavená, zadýchávám se. Kapilaroskopické vyšetření nehtového valu svědčí pro časnou fázi SSc (megakapiláry a hemoragie). Krevní testy mám v pořádku: KO, biochemie, CRP, IgM, IgA, IgG, IgE, CIK, C3, C4, DNA, RF v normě, ANA, ANCA, ENA negativní. Obvodní lékař doporučuje zopakování odběrů za rok s tím, že až se objeví protilátky, bude se nemoc dále vyšetřovat a léčit. Zatím užívám helicid na žaludek a brufen na bolesti. Chtěla bych se zeptat, jestli by bylo vhodné (přestože nemám žádné protilátky) zahájit nějakou léčbu již nyní (kortikoidy, imunosupresiva, …?), aby se nemoc stabilizovala hned v časném stadiu a oddálilo se její propuknutí? Případně jestli by bylo vhodné podstoupit nějaká další podrobnější vyšetření? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jestliže se u vás skutečně jedná o časnou fázi systémové sklerodermie (SSc) doporučuji bezodkladné sledování na odborném oddělení - revmatologii.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x