Tachy/bradykardie

Měl bych jen krátký dotaz. Rok zpátky jsem byl většinu času doma a moc se nehýbal. Měl jsem puls okolo 90 - 120 v klidu. Nyní je to už měsíc a půl co pracuji. Je to namáhavá práce a zjistil jsem, že se mi puls snížil na 65-80 a po desáté večer třeba i na 55. Je to normální? Mám obavy, že se bude snižovat i nadále až to bude nebezpečné. Mám občasné závratě a pocit slabého točení hlavy, jenže to mam už pul roku tedy uz od doby kdy jsem mrl puls vysokya myslím si, že to mám od páteře. Krk, hlava mne nebolí. Jen kdyz se protahuji xitim mirnou bolest v hrudni pateri. Rakoviny patere nebo mozku se snad obavat nemusim? Jen dodám že tlak mam v pořádku a štítnou žlázu také. Ďěkuji, S pozdravem Štěpán R.

Odpověď odborníka:

Štěpáne, obecně platí, že normální tepová frekvence u dospělého muže se pohybuje v rozmezí 60-90 za minutu, je to ukazatel, který je ale velice závislý na aktuální situaci organizmu, pohybová aktivita, stres tepovou frekvenci zvyšují, v klidu pak máte tep pomalejší, třeba vytrvalostní sportovci mívají tep i kolem 40 za minutu a nijak je to negativně neovlivňuje, také je typická cirkadiální rytmicita tepové frekvence, kdy po ránu je akce srdíčka rychlejší k večeru se zpomaluje a připravuje se na spánek. U Vás pokud tyto změny frekvence vnímáte, pulz Vám lítá z nízkých do vysokých hodnot bez jasného zevního podnětu, je vhodné aby jste vyhledal svého praktického lékaře, který Vás pošle na Holter monitoraci, co je 24 hodinový záznam Vašeho srdíčka, kde se popřípadě pozná, zda se jedná jenom o fyziologickou variabilitu tepové frekvence, která je benigní anebo máte nějakou formu srdeční arytmie, která bude vyžadovat adekvátní léčbu. Vztah mezí změnou tepové frekvence a rakovinou páteře nebo mozku není, nemusíte se toho obávat. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Co dělat, když má dítě horečku?
Články: Co dělat, když má dítě horečku?
Vysoká teplota u malého...
Inkontinence
Články: Inkontinence
Inkontinencí moči je...
Cílená léčba by mohla lidem se sklerodermií prodloužit život
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Články: Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Pálení a řezání v podbřišku...
Dlouhé lety: nebezpečí pro žíly
Články: Dlouhé lety: nebezpečí pro žíly
Cesta letadlem mnohdy...
Cyklovýlet si může dopřát i bechtěrevik
Články: Cyklovýlet si může dopřát i bechtěrevik
Trápí vás Bechtěrevova...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x