Tachykardie

Pane doktore,mám 35 let a před pul rokem mi zjistili tachykardii měla jsem 117 tepů/min.,po zátěžovém testu na kole 140 tepů/min.Doktorka mi napsala sobycor 1/2 tab denně.ale naměřím si odpoledne i 95tepů.Mohu si vzít 1/2tab. i odpoledne?Dá se to léčit i jiným zpusobem než uživáním léků?Všechny vyšetření jsem měla v normě -echo,krev,štítnou žlázu. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, normální tepová frekvence v klidu je 50-100/min (někdy se udává 60-90/min). Po zátěži, třeba po testu na kole, se tepová frekvence může dostat i na 180/min nebo i více dle velikosti zátěže a trénovanosti jedince. U Vás se zřejmě jedná o nepřiměřenou sinusovou tachykardii, tj. o normální rytmus, jen rychlejší. Pokud nemáte žádné nepříjemné příznaky a rychlejší puls si jen zjistíte pohmatem, není se čeho obávat, toto často vídáváme např. u zdravotníků. U jedinců, kde jsou přítomny nějaké příznaky, např. pocit rychlého bušení na hrudníku, dušnost apod., zkoušíme efekt některých léků, např. Sobycor, nebo pokud nefunguje, tak z jiné skupiny Isoptin. Zdá se, že se u Vás puls dostal pod 100/min a pokud nemáte žádné obtíže, byl bych s tím spokojený. Jak navrhujete, je možné i vyzkoušet dávku 1/2 tbl 2x denně (nebo vzhledem k relativně dlouhé době účinku i celou tabletu denně, nevím bohužel, jak velkou dávku máte, jestli máte 2,5mg, 5mg nebo 10mg tablety), nežádoucím efektem může být např. pokles tlaku, kdy by se Vám třeba mohla začít motat hlava. Pokud by i přes nasazenou medikaci byl stále pulz vysoký, lze zvažovat operační zákrok na srdci, který děláme přes třísla, tzv. katétrovou ablaci, nicméně se mi z Vaší zprávy nezdá, že byste byla vhodnou kandidátkou, navíc úspěšnost tohoto zákroku není zdaleka 100%.

MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.
MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Kardiocentrum Nemocnice České Budějovice

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Pytiriasis rosea Byla jsem na kožním s červenými skvrnkami a byla mi...
 
Naposledy čtené: