Tachykardie, bušení srdce

Mám 15 rokov, váha 55, výška 168. Nefajčim, športujem pasívne. Problém spočíva v búšení srdca a rýchlom tepe. V klude je to bežne 90-100, pri miernej námahe (chôdza, upratovanie) až 130. EKG aj ECHO v poriadku, rovnako krvne testy a stitna žlaza. Beriem magne B6 ale mám pocit, že nepomáha. Najhoršie je to po prebudení, najlepšie večer (niekedy sa večer ukludnim aj na tep 70). V poslednom čase sa k tomu pridal pocit preťaženej ľavej ruky a pobolievanie ľavej časti hrude, vtedy sa vždy zlaknem a tep znova vyskoci na 100. Rada by som športovala, ale aj pri chôdzi sa mi rozbuši srdce. TK som mala mierne zvyseny (130/85) a brala som Agen 5 ale to sa upravilo. Bol mi predpisany egilok ale obavam sa vedlajsich účinkov a mám len 15 rokov takze neviem či to nie je malo na taky liek. Vďaka za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jsou Vaše vyšetření v pořádku, není potřeba se obávat vážného onemocnění. Je rozdíl, jestli máte pocit bušení srdce nebo Vám srdce více tepe. Doporučuji pravidelná fyzickou aktivitu, měřit si u ní tep. Vy můžete mít tep až 200/minutu při vrcholové zátěži, doporučuji tepovou frekvenci udržovat kolem 160/minutu. Při těchto opatření je sportování bezpečné, dojde k vytrénování srdce a tepová frekvence se zpomalí i v klidu.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: