Tarlovova cysta

dobrý den Již několik let si stěžuji na bolesti krční páteře. Musela jsem i změnit neurologa, současný neurolog mne odeslal na vyšetření CT které ukázalo výhřez ploténky. Z toho důvodu mne Mudr odeslala na neurochirurgii u Sv.Anny k došetření. MR ukázala Tarlovovy cysty v oblasti krční páteře. ZPRÁVA Z NEUROCHIRURGIE: C páteř - předklon na 2 prsty,záklon nelze,rotace a inklinace vlevo omezeny o 2/3, tuhé trapézové svalstvo více vlevo,bez omezení hybnosti v levém rameni, bez paréz dop periferie.MR C páteře nativně ( T2 sag, T2 STIR sag,T1 sag,T2tra, myelo) Vyrovnaná krční lordosa, v úseku C4 - 6je naznačena mírná kyfotizace. V AP projekci je osa v dolním úseku lehce vychýlena doprava. Výška obratl.těl je zachována. Páteřní kanál je primárně o šíři kolem 13 mm. V etážích C4/5,5/6,6/ je patrné snížení signálu disku a lehké snížení výšky MOP. V C4/5 je mediální protruze disku o 2,3 mm, kanál je zde zúžen na 11 mm. V C5/6 je semicirkul.protruze disku o 2mm,maximum je v pravo, kde je vyklenutí disku o 2,5 mm paramediálně až foraminálně s tlakem na laterální recesus a kořen C6 l. dx V C6/7 je semicerkul.protruze disku , maximum změn je mediálně, kde je vyklenutí až o 3,5 mm a část disku sestupuje mírně distálně za zadní hranu obratl.těla, nelze vyloučit fragmentaci. Pát.kanál je zde zúžen na 9-9,6 mm. V obl.neurofarmin C5/6 - Th 2/3 jsou bilat. Tarlovovy cysty o vel. kolemm 3 - 7 mm. Signály z dřeně obrattl.tě i míchy jsou normální. EMG vyšetření. nález nesvědčí pro akutní ani zřetelně chronické axonální postižení kořenů C5 -8 vlevo, možné dráždění. EP - SSEP a MEP KK v mezích normy RES.CB sy vlevo při polyetážovým postižení C páteře C4 -7 s max protruze C6/7 a sek. stenozou PK na cc 9 mm vedlejší nález na MR - Tarlovovy cysty v obl. neuroforamin od C5/6 do Th 2/3 bilat. Můj dotaz zní, je nutná operace? pan Dr doporučoval hloubkový obstřik pod RTG (mám alergii na Diprophos a Mesocain) touto terapií si ale nebyl jist a tak doporučil RTG krční páteře v předklonu a záklonu. Konečné rozhodnutí zatím neznám. děkuji

Odpověď odborníka:

Uvedený či podobný obstřik je někdy vhodnou součástí zklidňující léčby. Pokud Vám p.Dr.vysvětlí, jaký očekává konkrétní přínos, pak by bylo možno souhlasit. Žádný z popisovaných nálezů není konkrétním důvodem k operaci v této chvíli. Pouze tak jak je popisováno" možné drýždění",tak může "možná" vést k operačnímu řešení. To by ovšem vyžadovalo situaci, kdy správná léčbě nedokáže odstranit potíže, ty progredují a pacient není schopen dle zácviku cíleně cvičit současně s " aktivně fyzioterapeutickou" léčbou. Takovou léčbu ve Vašem případě je nutno absolvovat u lékaře, který takto pracuje, případně u fyzioterapeutam, který pracuje pod přímým dohledem lékaře. běžná fyzioterapie nemůže být dostatečně efekltivní, tím ani dostatečně účinná.Přesto ani za předpokladu správné léčby nelze vyloučit vhodnost operace v budoucnu. To je velmi relativní.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: