Tarlovovy cysty

Dobrý den, před rokem jsem nastoupila do práce,která je fyzicky i psychicky náročná. Před půl rokem me začalo bolet v kříži při větší námaze. Ted už me ty záda, ale bolí neustále,hlavne při sezení, nevydržím stát a chůze po 5 minutách je taky dost bolestivá.Nejméně mě to boli v leže na břichu. občas mi ta bolest střeli po zadni strane stehna na obou nohach,častěji na pravé.Také mám stále oteklé ruce-proto jdu 7.11. na revmatologické vyšetření.Žádný z lékařů ale nechápe co mě v zádech bolí. proto jsem se obrítila na Vás. Užívám Zaldiar 3x denně a i přesto tu bolest cítím. Zpráva od neurologa zní: Pacientka vyšetřována pro: Z: VAS lumbální se senzitivní iritační symptomatickou S1 bilat., nelze vyloučitpodíl blokády SIS vpravo,CRP a leukocyty byly v normě 0A:VAS bederní oblasti sklon k hypotenzi, hypakuza vpravo nejasné etiologie AA:neguje S: nejsou jednoznačné iradiace do DKK,tyto iradiace jsou při námaze a delší chúzi,neguje poruchu čití na DKK,bez slabosti DKK, bez sfinkt.poruch. D-F +-. MR LS páteře: Z-normální nález na L páteři,vícečetné kořenové Tarlowovy cysty tři jsou větší velikosti na S2 A S3, vlevo největší cysta 37x24x36mm DKK: bez paréz,rr. L2-S2 sym. živé výbavné, Ming.bilat.bez poklesů abnormní kožní r. nevýbavné, Lasegue vpravo negativní, vlevo +- při dotažení, rotace v kyčlích volné, nebolestivé Páteř: poklep. klidná v celém rozsahu,Thomayer 35cm,RFna 1/2,inkl.bilat.volné. Můžete mi prosím tu zprávu vysvětlit a poradit co dělat dál(cvičení,léčba,aj. co mi pomůže)? Od zítřka budu choditna rehabilitace- elektroléčba a jemná technika, zkoušela jsem masáže, ale ponich mě to bolelo víc. tak se těch rehabilitaci bojím. také jsem se dočetla že neurologové nedávají tem Tarlovovým cystám žádný význam-že prý nemúžou zpúsobovat bolest, a že je má skoro každý. Děkuji za Vaše rady a čas,který mi věnujete :-) Králová Pavla

Odpověď odborníka:

Ve vašem případě je rozhodující lékařské, tedy klinické vyšetření. Potíže které popisujete a nálezy zobrazovacích metod pateře svdčí o počínajících degenerativních změnách v oblasti pateře Je to většinou výsledekk přetěžování pateře, zvedání břemen zvláště ve vynucených polohách v ohnutí pateře. Vždy existuje větší nebo menší sklon ke vzniku těchto chorob.Popisované Tarlovovy cysty mají souvislost většinou s meziobratlovámi klouby a počínajícími degenerativními změnami v oblasti pateře. jejich výskyt má význam podle jejich umístění a možných změn. Tam , kde jsou u vás by větší význam na funkci pateře a dolních končetin mít nemusely. Reumatologické vyšetření ve vašem případě je na místě, kontrola ortopedická a neurologická rovněž. Předpokládám, že máte asi pracovní neschopnost a pokud jsou potíže jak popisujete značné , bylo by na místě i třeba nepříliš dlouhé nemocniční léčení s následnou rehabilitací, které byste se neměla bát. Také bych požádal o lázeňskou léčbu. Je třeba i uvažovat o eventuální změně zaměstnání, pokud vyvolává takové potíže. Musím, ale podtknout, že podrobněji jste vaše pracovní zařazení neuvedla.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x