Ťažkosti s chrbticou

Pani doktorka už zhruba pol roka mám bolesti krčnej chrbtice a ramien od lopatky cez lakeť až zápästie s trpnutím prstov v noci .Celú ľavú ruku mám ako keby oslabenú, s pocitom chladu...a bolesti. robím šičku a pri výkone ma ukrutne bolí krčná chrbtica, ramená s pocitom pálenia a stuhnutosti. Vybrala som 10 rehabilitácií s dočasným ústupom ťažkostí. Chcela by som Vás poprosiť o objasnenie MR vyšetrenia napriamenie hrudnej kyfozy v rozsahu strednej tretiny, náznak chondrózy diskov C3 -6 a unkovertebrálnej spondylózy.Funkčný dorzálny bulding diskov C4/5 a C6 bez kontaktu na nervové štruktúry. Hraničná dorzálna protrúzia disku C5/6 s kontaktom na korene C6 v oblasti odstupu, bez ich kompresie.Prosím čo doporučujete..

Odpověď odborníka:

Paní Andreo,
jelikož jsem Vám popis MRI vysvětlila v předchozí odpovědi, zabývala bych se nyní již jen doporučením. Vzhledem k nálezu výhřezu meziobratlové ploténky mezi krčními obratli 5/6 a jejím kontaktu s nervovým kořenem bych doporučovala neurologické vyšetření. mělo by se provést další vyšetření, jestli výhřez souvisí s propagací bolesti z krku do paže. nejlepší je provést EMG- elektromyografii, která velmi dobře odhalí je-li nerv poškozen nebo ne.
Pokud bude vyšetření EMG v pořádku je nezbytná intenzivní rehabilitace a také je potřeba si event. upravit své pracoviště.Je pravděpodobné, že potíže budou následkem Vašeho zaměstnání. Vaše práce je stereotypní s jednostrannou zátěží, proto je třeba si zrevidovat pracoviště, jestli si nemůžete nějak odlehčit.
V případě poškození nervu je také nezbytná rehabilitace, jen cvičení budou trochu jiná.
Zároveň Vám neurolog může poskytnout adekvátní léčbu bolesti tabletami, injekcemi nebo event. i infuzemi. Pokud by selhala veškerá léčba, tedy infuze i rehabilitace je možné zvážit konzultaci neurochirurga stran operace. Operace krční páteře mohou být rizikové, je potřeba je vždy pečlivě zvážit a jsou vždy až posledním možným řešením.
Osobně bych opravdu začala intenzivní rehabilitací. Buďte trpělivá, 10 procedur nemusí stačit, možná bude potřeba RHB opakovat. A hlavně je nezbytná cvičit aktivně doma sám podle instrukcí.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: