Tbc

Dobrý den, včera jsem cestovala tramvají a kousek od mě stál bezdomovec, který kašlal na celou tramvaj. Když jsem si všimla, jak chrchlá, tak jsem vystoupila, ale asi 5-10 minut jsem v tom vagóně seděla nedaleko něho. Je možné, že pokud by měl TBC, že bych se mohla nakazit, přesto, že jsem u něj byla tak krátkou dobu? Jsem relativně zdravá, max. alergie, mírná anémie - beru na ni železo, takže s imunitou problém nemám a očkovaná proti TBC jsem byla jako dítě. (Nyní mi je 24 let).Nevím, jestli vůbec TBC měl, asi se nemám čeho bát, a kdesi jsem se dočetla, že s nemocným TBC se musí strávit delší čas (alespoň 4 hodiny), aby do těla proniklo dostatečné množství infekce nutné k nakažení, tak mě zajímá, jestli je to pravda a v metru a tramvaji se TBC nepřenáší?? Děkuji a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Problematika tuberkulozní infekce není právě jednoduchá.Očkovaný člověk má ve svém organismu minimální množství mykobakterií,které udržují v akci jeho imunitní paměť.Při masivní náloži tbc bacilů by samozřejmě mohlo dojít k rozvoji onemocnění i u člověka v dětství očkovaného,ale je to ve Vámi popisovaném případě krajně nepravděpodobné. Nechci nyní alibisticky prohlašovat,že v medicině nic neplatí stoprocentně.Každopádně se zbytečně nestresujte,tím byste svou imunitu paradoxně zbytečně oslabovala.Pokud by u Vás došlo k rozvoji onemocnění dýchacích cest nebo jinému výraznějšímu zhoršení zdravotního stavu,samozřejmě se poraďte s praktickým lékařem.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: