Těhotenská cukrovka

Dobrý den, chtěla bych se poradit. Předně o mě. Je mi 28 let, jsem ,,hubeňour", v rodině žádný případ jakékoli cukrovky. Po třetí těhotná. Předchozí těhotenství bez cukrovky, děti se narodily zdravé :). V tomto těhotenství jsem absolvovala test na cukrovku v 2. trimestru. Nejednalo se o pití glukózy, to jsem odmítla (vždy jsem pak zvracela), proto mi byly odebírány vzorky krve v průběhu dne po jídle. Test vyšel v pořádku. Pro jistotu ho lékařka nechala zopakovat koncem 2. trimestru ještě jednou a byl také v pořádku. V 31. týdnu těhotenství jsem byla se zánětem průdušek v nemocnici, kde mi byla podávána antibiotika a magnezium (snad to píši správně) vnitrožilně. Přesvědčili mě k opakování testu a vypití glukózy. Tento test vyšel pozitivní (ikdyž prý hodnoty nejsou moc vysoké). Nyní se hádá moje lékařka s lékaři v nemocnici o to zda cukrovku mám či nikoli. Vysvětluje to tím, že test dělaný v 31. týdnu mohl být zkreslený. Posílají mě k dalšímu odborníkovi, který má rozhodnout . . . Jsem z toho již velice vyčerpaná. Nyní jsem ve 34. týdnu a nevím co si mám myslet. Držet dietu či nedržet . . . Prosím o Váš názor na mou situaci. Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Zánět průdušek mohl výsledky zkreslit. Doporučuji kontrolu glykémie nalačno s odstupem po odeznění zánětu. Šlo o stresovou situaci (kromě samotného zánětu stres z hospitalizace, navíc v těhotenství). Snažte se na cukrovku nemyslet a nestresovat se, věřím, že vše dobře dopadne. Jezte, co Vám chutná. Přeji Vám vše dobré a šťastné narození dalšího přírůstku do rodiny.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: