Těhotenská cukrovka

Paní doktorko, minulý týden jsem podstoupila test na těhotenskou cukrovku (vypití tekutiny s hroznovým cukrem) 25+3 tt a vyšel mi pozitivně. Na lačno byly hodnoty v pořádku, ale po 2 hodinách od vypití roztoku lehce zvýšené hodnoty. Gynekoložka mě poslala k Diabetologovi, ale až koncem příštího týdne. Může těhotenská cukrovka nějak ohrozit miminko? Moc se o něj bojím. Stačí, když se má těh. cukrovka začne řešit až začátkem 28 tt, nemůže to zatím miminku ublížit? Mohla jsem si těhotenskou cukrovku zapříčinit sama např. stravou(před testem večer jsem jedla palačinky s medem a kus čokolády) nebo nedostatkem pohybu? Měřím 162 cm a před těhotenstvím jsem vážila 57 kg, teď 71 kg. Za odpověď předem děkuji S pozdravem Božena S.

Odpověď odborníka:

Milá Bohunko, ničeho se nebojte a nestresujte se. Každá žena může mít v průběhu těhotenství poruchu vstřebávání a zpracování cukrů a většinou se jedná pouze o přechodný stav, který po těhotenství vymizí. Měla jste jen lehce zvýšené hodnoty, proto bude pro vás vhodná dieta s omezením cukrů a to jak sladkostí, tak pečiva, těstovin a ovoce. Vše vám vysvětlí na diabetologii, kde vás preventivně budou sledovat. Hodnoty testu jste nijak nemohla ovlivnit večeří čehokoliv, protože to už se do rána dávno vstřebalo. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: