Těhotenství

Dobrý den, od 20 let trpím agorafobií. Brala jsem na to léky , ale moc nepomáhaly tak se snažím s tím žít a tolik se tomu nepoddávat. Budeme mi 37 a plánujeme s manželem třetí mimčo. Dvě těhoteství byly ok ale teď se mi jakoby v přemýšlení o mimču začínají vracet uzkosti co když nezvládnu být v pohodě celých devět měsícu představa že v těle mám prcka a musím ho tam mít tak dlouho.,že budu mít ataky a ohrozím prcka.i když o miminko moc stojím..bojím se ,že ted jsem relativne v pohodě zvládám vše. Co když těhoteství zhorší psychiku ? Dá se léčit tato nemoc bez léků? A na koho se obrátit? děkuji šárka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jednoznačně vám doporučuji navázat kontakt s psychologem, který praktikuje KBT (kognitivně behaviorální terapii), jejímž prostřednictvím bude pracovat s vašimi myšlenkami a představami, které jsou spojené s emocemi a naučí vás hledat adaptivnější postoje k sobě, druhým a okolnímu světu. KBT vykazuje, až 80 % úspěšnost při změně disfunkčního myšlenkového bludného kruhu. Co se týká léků, doporučuji konzultaci s psychiatrem. Dále během těhotenství zaměřte i pozornost na sebe a na zvyšování sebepřijetí. Rozvíjejte svoje dovednosti, vědomosti a také se zaměřte na pohybovou terapii. Zaměřte se dále na dýchání a pestrou a výživnou stravu.

PhDr. Josef Sýkora
PhDr. Josef Sýkora

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Energy – Centrum zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: