Těhotenství

Dobrý den, včera jsem byla u lékařky, protože mi vyšel pozitivní těhotenský test. Měla bych být zhruba v 5+0tt. Paní doktorka mě prohmatala a říkala, že mám zvětšenou dělohu, že to vypadá na starší těhotenství, pak ale na ultrazvuku (vaginálním) téměř nic neviděla, jen nezřetelně váček. Objednala mě za týden. Může být těhotenství vpořádku, i když ještě skoro nic nebylo vidět? Roste děloha v závislosti na vývoji plodu nebo ne? Mám strach, aby nešlo o zamlklé těhotenství. Měla bych o těhotenství říct v práci už teď (musím tam nosit hodně těžké věci) nebo je pravděpodobné, že se miminko nevyvíjí? Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je možné, že těhotenství se vyvíjí normálně, nelze však vyloučit ani variantu zamlklého těhotenství. Děloha se samozřejmě v těhotenství zvětšuje, hodnocení její velikosti při pohmatu je ale do jisté míry subjektivní. Rozhodující je nyní ultrazvukový nález. Záleží to na Vás, kdy zaměstnavateli sdělíte těhotenství, bylo by asi rozumné vyčkat do příští kontroly.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: