Těhotenství 8.t.g. - elevace tsh 4,8

Dobrý den, čekáme 2.miminko, první těhot. bez obtíží. Nyní jsme v 8.t.g., dle těhotenského sceeningu elevace TSH 4,8, fT4 v normě - 19,7. Na endokrinologii jsem objednaná až 13.7... Můžete mi prosím vysvětlit, co znamená zvýšená hodnota TSH, jaká jsou rizika pro mně a miminko, ev. jak se tato hodnota projevuje na mém celkovém stavu (postižení plodu ap., únava, bušení srdce, zimomřivost, abnormální nadváha,...)? Mohu po těhotenství očekávat návrat k normálu? Velmi děkuji za odpověď. Katka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Katko, hladina TSH je zvýšená jen nepatrně a freeT4 je spíše k horní hranici, takže se nebojte, že by vaše miminko bylo nějak postižené. Přesto doporučuji co nejdříve hladinu TSH, free T4 a také protilátek proti štítné žláze zopakovat a pokud budou změny zachyceny znovu, asi bude nezbytné zahájit léčbu hormony štítné žlázy. Pokud bude snížená funkce štítné žlázy potvrzena, počítejte spíše s tím, že po těhotenství k normalizaci nedojde, ale je to velice individuální a není to pravidlo.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: