Těhotenství

Dobrý den, je mi 20 let a před šestnácti dny jsem měla svůj první pohlavní styk. Antikoncepci neberu, ale použili jsme kondom. Ale zpozdila se mi menstruace (dnes je to už 7 dní) a já se začínám bát, jestli náhodou není něco špatně... Takže se ptám a) je možné otěhotnět, i když jsme použili kondom? b) dají se těhotenské testy koupit volně v lékárně? A jak jsou na tom tyto testy s přesností? c) Kdyby přece jen došlo na nejhorší a já byla těhotná, je možné jít hned na potrat? Jak dlouho takové zákroky trvají? + pobyt v nemocnici (je-li nějaký)? d) může mít potrat nějaké trvalé důsledky? Děkuji předem za odpověď... je pro mě důležitá. Anna.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, a) vyloučit těhotenství nelze ani když jste použili kondom, b) ano, těhotenský test lze koupit v lékárně a jsou velmi přesné (ale musíte dodržet návod k použití) c) hned ten den obvykle ne, ale velmi brzy (v řádu dní) ano. zákrok trvá do hodiny (obvykle) a zejména v časných fázích těhotenství se provádí ambulantně (miniinterupce), d)ano, výjimečně může - psychické (některé ženy se s potratem nedokáží vyrovnat) i fyzické - neplodnost nebo zhoršenou schopnost udržet těhotenství, bolesti v podbřišku apod. Komplikací zákroku (i když opravdu vzácnou) může být silné krvácení, protržení dělohy, infekce.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: