Těhotenstvi

Dobry večer, chtěla bych Vás poprosit o rady mam delši dobu starosti. Začnu od začatku od prvního dne, kdy jsem začala menstruovat, jsem měla menstruaci nepravidelnou zhruba jednou za měsic po dovršeni 15-ti let jsem navštívila pana gynekologa, ten mi předepsal antikocepci lindinette 20 užívala jsem ji zhruba 3 roky bez problému menstruaci jsem měla pravidelnou, ale čim jsem byla starší, tím víc jsem si uvědomovala můj problém proto, jsem přestala antikoncepci užívat a menstruaci jsem neměla cca 3 měsíce. Zašla jsem za doktorem s tím, že mě zajíma z jakého důvodu nemám menstruaci. Nedokázal mi odpovědět, jen tak odhadem mi řekl, že mam štítnou žlázu, že mi píchne injekci na vyvoláni menstruace a po skončeni MS, že mě pošle na vyšetřeni. Na žádné vyšetřeni mě neposlal a zase píchl injekci když sem mu řekla že mam obavy že budu mit problemy s otěhotněnim tak mi s klidem oznamil ano, možna že nebudete mit děti. V ten den sem si našla jineho gynekologa a ten po prvnim vyšetřenim přišel na to, že mám v sobě vice mužských hormonu než ženských a proto se u mě nedostaví ms, také mě uklidnil, že většina žen otěhotněla a předepsal mi hormonalní antikocepci clormetin tu jsem uživala 9 měsiců, stále mám obavy s tím, jak to budu mit s oplodněnim. V posledni době jsem v kruhu miminek, takže mě to taky chytlo a proto jsem posledni 3 měsice 3 platička uživala nepravidelne vynechavala jsem brala jsem je i se spožděnim o 1-2 hodiny prvni dva měsice přišla ms tak jak měla až po dobrani platička ale ta posledni přišla o dva tydny dřiv teda ani nevim zda to ms byla asi 4-5 dni mě strašně bolelo v podbřišku jako by měla přit ms furt jsem si řikala že je to blbost že to mam mit až za dva tydny, pak 16.6 jsem měla špiněni myslela jsem si že přijde ms ale nepřišla měla jsem jen špiněni proto nevim zda to mam brat jako mmenstruaci. Zapoměla jsem napsat že ne jednou jsem měla pohlavni styk a po par dnech začaly ty bolesti břicha. Pak jsem měla delši dobu hnědu vytok na netu jsem si našla že to muže byt přiznak těhotenstvi tak jsem si dělala test vyšel mi negativni asi dny jsem byla čista a dneska se objevil zas ten hnědy vytok ale jen maličko neboli mě břicho ani nezvracim i když je pravda že mam nafouklejši břicho, a čokoladu kterou jsem milovala ted nani nemohu ani pomyslet a zveda se mi žaludek a dnes odpoleden když jsem ležela jsem měla jakoby tiky v břiše jako nějake pohyby vim že pohyby to byt nemužou jen nevim jak to pospat aby jste mě pochopil. Dnes večer jsem si zas dělala test a opět negativni tak Vás prosim o radu co to muže byt a co mam dělat jsem z toho celkem zoufala na netu jsem se dočetla že to muže byt potrat, mimoděložni a taky jedna žena psala že ji dokonce museli odebrat vaječniky takže se važně bojim. Moc Vás prosim kdyby jste mi poradil taky s tim jak to budu mit s oplodněnim a zda i přes dva negativni testy mužu byt těhotna. Předem Vám moc Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Moniko,
vaječník má 2 základní funkce: uvolňování hormonů a uvolňování vajíček. Jsou to funkce samostatné, ale jsou na sobě závislé. Lze tedy říci, že pokud máte nepravidelnou menstruaci, je snížena schopnost oplození, ale nedá se říci jak mnoho. Při hormonálním vyšetření obvykle nacházíme hodnoty hormonů v normě. Stav se vysvětluje tzv pulsní sekrecí hormonů. Na to aby byl menstruační (hormonální) cyklus a cyklus uvolnění vajíček v normě, musí docházet k pravidelnému, pulsnímu, uvolňování hormonů. Pokud jsou hormony uvolňovány nesynchronně, může být nepravidelná menstruace a následně nižší schopnost otěhotnění.
Pokud užíváte hormonální antikoncepci, pak těmito hormony překryjete vlastní, nepravidelný cyklus a menstruaci máte pravidelně. Při vysazení nebo nepravidelném užívání se opět projeví vlastní, nepravidelný cyklus. Důvodů Vašich současných potíží může být několik: mohla se Vám vytvořit cysta na vaječníku, při nepravidelném užívání hormon. antikoncepce se "pere" Váš vlastní cyklus s cyklem z hormonální antikoncepce, můžete mít zánět dělohy a vejcovodů apod.
Na vyloučení event. cysty nebo zánětu Vám doporučuji vyšetření u Vaší gynekoložky/gynekologa, vyřešení Vašich potíží s graviditou Vám doporučuji konzultaci v centru asistované reprodukce, samozřejmě i s partnerem. Současné gravitesty z moče jsou velmi přesné, pokud Vám vyšly negativní, pak se o graviditu nejedná.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: