Těhotenství a cmv, ebv

Dobrý den, koncem února tohoto roku jsem ležela na Bulovce s primoinfekcí CMV, bylo mi zjištěno i EBV. V srpnu tohoto roku jsem otěhotněla. Nyní mi paní doktorka na gynekologii udělala na tyto viry odběry a zjistila, že jsou oba aktivní. Zda to má vliv na plod bohužel neví. Pořádně něvím jak bych měla položit dotaz, tak prosím alespoň o jakékoliv vyjádření. Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud primoinfekce proběhla půl roku před otěhotněním, nemusíte se obávat vlivu CMV na plod - v tomto směru je rizikem akutní primoinfekce proběhlá v graviditě (hl. časné...), totéž platí o EBV - předpokládám, že v únoru Vám byly zjištěny protilátky proti EBV svědčící o kontaktu s infekcí v minulosti, což je zcela běžný nález, pokud tehdy ukazovaly výsledky na "aktivaci" viru, mohlo to být způsobeno druhotně akutní CMV infekcí. Takže pokud jste jinak zdravotně v pořádku (nemáte např. nějakou těžší imunitní poruchu - což nepředpokládám) a cítíte se dobře, není třeba se obávat a nebyl také podle mého názoru žádný důvod Vám provádět nyní testy na EBV a CMV (i s přihlédnutím k načasování testů - jste v cca 20 týdnu?) - nevím ovšem, co je míněno informací, že viry jsou "aktivní" - důležité je, zda ve výsledcích byla vysoká hladina anti-CMV IgG a EBNA-IgG - to svědčí o adekvátní imunitní reakci na v minulosti proběhlou infekci. Pokud Vaše gynekoložka neumí testy adekvátně posoudit, je vhodné si je vyžádat a obrátit se na Vašeho praktického lékaře - jistě Vám vše vysvětlí a uklidní Vás. Přeji klidný průběh zbytku těhotenství a bezproblémový porod!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x