Tehotenstvi a hpv virus

Dobry den. Nedavno jsem zjistila, ze jsem tehotna. Podle posledni menstruace bych mela byt v 7 tydnu. Otehotnela jsem s hpv virem cin 3. Chci se zeptat zestli to bude mit nejaky vliv na prubeh tehotenstvi popripade jaky? Pred pul rokem jsem byla na konizaci delozniho cipku. Vysledky bohuzel nedopadli dobre, tak me objednali na dalsi konizaci, na ktere jsem ale nebyla, protoze v te dobe jsem zjistila, ze jsem tehotna. Dale bych se chtela zeptat, jestli ma na prubeh tehotenstvi menci deloha. Ve 13ti letech jsem byla na operaci kvuli vrozene vade a odebrali mi asi pulku delohy a jeden vajecnik. Muj gynekolog mi rekl, ze po teto operaci mam malou sanci na otehotneni, a kdyz otehotnim tak s velkou pravdepodobnosti nedonosim. U lekare jsem zatim nebyla, momentalne ziju v zahranici. Kdy bych mela zajit na prvni prohlidku? A jake komplikace me cekaji? Dekuji za odpoved. S pozdravem Michaela

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na prohlídku zajděte co nejdříve. Komplikace těhotenství po operaci dělohy skutečně mohou nastat, hrozí předčasný porod či potrat. Pro jizvu na děloze také hrozí vznik trhliny dělohy v těhotenství nebo patologické inzerce placenty. Také byste pravidelně během těhotenství měla navštěvovat onkologickou poradnu. CIN 3 je závažný nález, který je třeba hlídat a řešit ihned po porodu, ev. po potratu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: