Těhotenství a léky

Dobrý den, je mi 43 let, mám 3 zdravé děti (20,19,14). Před 3 týdny (v 7.+4 týdnu. těhotenství) jsem použila potratové tablety (myfegyne a pilulku pro vyvolání menstruace)(důvodem bylo, že manžel v danou dobu bral silná antibiotika a bála jsem vlivu na plod). Nezabraly. Paní doktorka se mne nezeptala jaké další léky používám pravidelně a já nevěděla, že v inhaleru Combair jsou kortikosteroidy, které snižují účinek myfegynu. To jsem si zjistila až sama později. Plod přežil. Protože jsem se obávala poškození plodu, rozhodla jsem k chirurgickému ukončení těhotenství v 11.týdnu. Moje otázka je, kdy se mohu snažit o otěhotnění a jestli látky obsažené v inhaleru nemohou mít nějaký vliv na dítě a těhotenství. předpokládám, že bych měla po UPT počkat aspoň 1 menstruační cyklus. jaké procento úspěšnosti (produkce plodných vajíček) ve svém věku mám? Dá se nějakým běžným způsobem plodnost zvýšit? Manželovi je 41. Má kouření a alkohol zásadní vliv na kvalitu a množství spermatu? je možné někde nechat prověřit jeho spermie? Děkuji za odpověď Vendula

Odpověď odborníka:

Kouření a alkohol zcela jistě mají vliv na kvalitu spermií, spermiogram zhotovi sexuolog ale rozhodně bych nedoporučoval další graviditu dříve než za 3 měsíce Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: