Těhotenství a polygynax

Dobrý den, jsem v 16.týdnu těhotenství a na poslední kontrole mi lékařka diagnostikovala nažloutlý výtok a předepsala mi Polygynax. V příbalovém letáku jsem se dočetla, že se jedná o antibiotikum, které by se nemělo užívat v těhotenství a na stránkách ulekare.cz jsem v podobnem dotazu na polygynax našla doporučeni prestat kojit. Subjektivni pocit mam takovy, ze vytok nazloutly je, ale neni silny, spise velmi slaby a v podstate me nijak neobtezuje a citim se v poradku. Kontrola probehla v patek a v sobotu jsem odjela do zahranici, vracim se za tyden. Polygynax jsem nenasadila. Rada bych se Vas zeptala, zda je nutne, abych Polygynax zacala uzivat a zda po navratu mam kontaktovat lekarku s zadosti o jiny lek nebo je mozne vytok "lecit" volne prodejnymi cipky a pri vymizeni vytoku nazloutle barvy jiz lekarku nekontaktovat? Jak nebezpecny je takovy vytok v tehotenstvi, pokud se neleci a pokud me opravdu neobtezuje a v podstate jsem se o nem dovedela na lekarske kontrole? Je opravdu nutne nasazovat antibiotika? Uprimne - neni mi prijemne kontaktovat lekarku a znevazovat jako laik jeji diagnostiku, pouze bych rada mela dalsi - Vas - nazor:-) Predem Vam dekuji za odpoved, s pozdravem Magda

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při potvrzené vaginální infekci lze použít Polygynax vaginální globule i v těhotenství. Nepřeléčené infekce mohou být spouštěcím faktorem předčasného porodu či potratu plodu. O důvodnosti léčby rozhoduje vyšetřující lékař. Výtok, který vás neobtěžuje, samozřejmě může být také fyziologický výtok, v těhotenství bývá častý. Pokud jste vzhledem k obavám doposud léčbu nezahájila a nedochází ke zhoršení výtoku, či jiných obtíží, zakupte si v lékárně vaginální přípavek s laktobacily. Takové přípravky lze v těhotenství volně užívat, používají se jako podpora obnovení normálních bakteriálních poměrů v pochvě. Při jakýchkoliv problémech samozřejmě kontaktujte ihned lékaře.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: