Těhotenství a rakovina

Chtěla bych poprosit o informaci.Jde zjistit v těhotenství rakovina z krve.Byla jsem i diabetik.Je možné, že by byli nějak špatné hodnoty kdyby bych měla rakovinu?moc děkuji

Odpověď odborníka:

I v těhotenství lze provést vyšetření krve zaměřené na nádorové markery, ale samo o sobě takové vyšetření nemá velkou výpovědní hodnotu. Vždy je třeba je posuzovat v souvislosti s klinickými nálezy. Pokud máte obavy, že byste mohla mít nějaký konkrétní nádor, poraďte se nejprve se svým lékařem. Co se týká spojitosti cukrovky, "špatných hodnot"(nepíšete, jakých hodnot, čeho hodnot) a nádorů, nejsem si jistá, že chápu Váš dotaz správně. V těhotenství může přijít tzv. těhotenská cukrovka, která ale nemívá žádnou spojitost s nádory, bývá vyvolána těhotenstvím, respektive zátěží organismu při těhotenství. Zhoršení hladin cukru v těhotenství souvisí především s nedostatečnou kompenzací cukrovky, ať už nedodržováním diety, nebo potřebou vyšší dávky inzulinu. Že by zvýšení hladin cukru v těhotenství znamenalo výskyt nádoru, to se běžně nestává.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: