Těhotenství a riziko potratu

Dobrý den jsem v 5+6 týdnu těhotenství,pracuji jako chemička a 1 den asi 4 hodiny sem dělala inventuru ve skladu který šel hodně cítit benzenem,naftalem a různými toxiny,mohl se plod poškodit?A druhý den sem tam byla necelou hodinu,vždy sem intenzivně větrala.Dnes ráno mi bylo normálně nevolno jako vždy,myslíte že je plod v pořádku?A kdyby nebyl začla bych třeba krvácet nebo by se nevolnost ztratila?Za jak dlouho by se krvácení nebo jiné známky potratu projevily?Samozřejmě už se tohoto prostředí vyvaruji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v takto raném těhotenství obvykle buď plod přežije bez úhony, nebo zanikne. Poškození plodu je v 5.-6.týdnu těhotenství méně pravděpodobné než potrat. Potrat se nejčastěji projeví krvácením, nemusí se projevit nijak. Myslím, že pokud plod dále žije, je v pořádku. Nicméně, v každém případě informujte o situaci svého ošetřujícího gynekologa, který Vás případně může odeslat na genetické vyšetření plodu, může Vás častěji kontrolovat, může doporučit pracovní neschopnost apod.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: