Těhotenství a roztroušená skleróza

Dobrý den, je mi 29 let, jsem diabetička a mám čtyřleté dítě. Po jeho narození mi během 14 dní začala brnět pravá ruka. Na neorologii došli k závěru, že je to dáno hormonálními změnami. Chodila jsem na vitamínové injekce a ony zabraly. Rok nato jsem přestala vidět na pravé oko. Na základě lumbální punkce mi byla zjištěna roztroušená skleróza. Je to už tři roky a od té doby mně žádná větší ataka nepotkala. Jen jsem unavenější a v prstech nemám takový cit, oddělit od sebe dva listy papíru je někdy problém. Jinak se cítím dobře. S manželem jsme začli plánovat druhé miminko. Chci se Vás zeptat, jak velké riziko to pro mne znamená a co se může stát po porodu? V současné době užívám 75 mg Azaprine a 600 mg APO-GAB 300. Moje gynekoložka mi říkala, že mám tyto prášky vysadit půl roku před otěhotněním, neurolog že prý stačí tři měsíce přd otěhotněním. Kdo z nich má pravdu? Předpokládám, že prášky nemůžu ani vysadit najednou, ale postupně. V současné době mi byla dávka Azaprine snížena na 50 mg. Jak dlouho mám brát toto množství než snížím na 25 mg a pak vysadím úplně? Je možné užívat i nějaký lék během těhotenství (s ohledem na moji cukrovku)? Děkuji za odpovězení mého rozsáhlého dotazu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, všechny otázky patří vašemu ošetřujícímu lékaři, dítě je dobré plánovat, když je alespon 6 měsíců remise nemoci (ale někde takový názor neuznávají, protože se málokdy povede realizovat). Pokud vám řekli lékaři rozdílná data ohledně doby vysazení léků, je potřeba respektovat názor spíše ošetřujícího neurologa, který vede vaše léčení (v některých materiálech o RS se doporučuje vysadit i jen měsíc před plánováním těhotenství). Postupnost vysazování léků také konzultujte se svým neurologem, který zná váš zdravotní stav a může jej průběžně kontrolovat. Během těhotenství jsou naprosto bezpečné kortikoidy do dávky cca 16mg (lékař musí zvážit možnost jejich užívání u vás vzhledem ke zvýšení rizika zhoršení cukrovky, ale existují i jiné léky...), které by mohly pomoci udržet stav imunity, která se většinou během těhotenství u autoimunitních nemocí významně uklidní. Ke vzplanutí dochází většinou po porodu, kdy hrozí ataky. Ve spolupráci s neurologem na základě otevřené komunikace by se ale mohlo povést vše zvládnout, nebojte se ptát, hodně info načerpáte na netu, nejen zde: http://www.aktivnizivot.cz/vas-web-zive/aktuality/i-zeny-s-roztrousenou-sklerozou-mohou-mit-dite-a453886/?search_vyraz%5B0%5D=%7Cn%7Ctehotenstvi&search_zvyrazni=true. POKUD BYSTE STÁLA O JEDNORÁZOVOU KONZULTACI ohledně plánování těhotenství, JISTĚ BY VÁM VYHOVĚLI V NEJVĚTŠÍM CENTRU PRO LÉČBU RS v Przae v Kateřinské ulici, kontakt zde: http://www.neuro.lf1.cuni.cz/index.php?page=centrum_ms#objednavky. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Přisáté klíště – co teď?
Články: Přisáté klíště – co teď?
Přisáté klíště je v průběhu...
Příliš silná menstruace? Zkuste brát antikoncepci
Články: Příliš silná menstruace? Zkuste brát antikoncepci
Takzvané dysfunkční děložní...
Krvácení z nosu nepodceňujte! Zvláště trpíte-li poruchou srážlivosti krve
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Alergie hrozí i při čištění zubů
Články: Alergie hrozí i při čištění zubů
Dvakrát denně dvě minuty...
Hypofunkce štítné žlázy
Články: Hypofunkce štítné žlázy
Hypofunkce štítné žlázy...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: