Těhotenství a střevní chřipka

Vážený pane doktore, manžel onemocněl střevními problémy - první den se necítil ve své kůži, bolela ho hlava, v noci se přidala zimnice, teplota jednou vystoupala až na 39,2 °C, křeče v břiše, další den průjem. Jsem těhotná (8tt) a moc se bojím, zda se nemůže jednat o salmonelozu, nebo ještě hůře, o listeriozu. Do 3. měsíce je riziko potratu poměrně vysoké a dále se embryo v této době vyvíjí, a mám strach, zda se, pokud bych se nakazila, nemohou projevit nějaké vývojové vady (popř. potrat). S manželem jsem spala v jedné posteli 2 noci, co byl nemocný, dnes budu spát jinde. Já jsem zatím v pořádku, ale bojím se, zda jsem se nenakazila, inkubační doba se dle informací, které jsem si vyhledala, pohybuje i v řádu několika měsíců. Myslíte si, že by bylo na místě, abych mého gynekologa požádala o testy, zda nemám v krvi salmonelozu/listerie? Manželovi doktor nechtěl udělat testy na listerie, údajně je to velmi vzácné a "nejspíš" se jedná o klasickou střevní chřipku (ale i listerie přece bývají občas nalezeny!). Bojím se, aby nemoc např. neprobíhala bezpříznakově, ale přitom nepoškodila miminko - za měsíc jdu na Oscara, poznalo by se případně i tam, zda bylo miminko nějak zasaženo? Děkuji předem za odpověď a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

U manžel se skutečně asi bude jednat o normální střevní virózu, pokud vy jste bez obtíží nemějte obavy,nákaza by neprobíhala bezpříznakově, Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: