Těhotenství a tsh

Paní doktorko, ráda bych znala Váš názor na můj problém. Od podzimu jsem užívala Euthyrox 50 1/2 tablety denně kvůli hraničním hodnotám TSH a snaze o těhotenství (fT4 i protilátky byly v pořádku). Pokud bych neplánovala těhotenství léky by se nenasazovaly. TSH se upravilo, ale protože od doby nasazení Euthyroxu u mě nedocházelo k ovulaci, rozhodla jsem se (mimo jiné i po poradě s Vámi v této poradně) tento lék vysadit. Asi 11 dní od vysazení jsem si jako samoplátce nechala vyšetřit TSH, které vyšlo 1,873. Těhotenství se povedlo ještě tentýž cyklus, kdy jsem vysadila - vyšel mi pozitivní těhotenský test, u gynekologa jsem zatím nebyla. Ihned jsem tedy kontaktovala svou endokrinoložku a situaci objasnila. Ta mě hned pozvala na krev, výsledek TSH 3,039 (3 týdny po vysazení Euthyroxu), ale paní doktorka po telefonické konzultaci výsledku užívání Euthyroxu zatím nedoporučila, prý pokud neberu léky a mám tuto hodnotu užívání léků zatím není nutné. Pozvala mě na další kontrolu za měsíc. Nevím tedy, jestli je toto správný postup a jestli mám opravdu čekat další měsíc, když mi TSH jde bez léčby evidentně nahoru - 11 dní od vysazení 1,837 a po 21 dnech od vysazení už 3,039. Jak dlouho od vysazení je hladina TSH ovlivněna Euthyroxem? Jaký postup by jste v mém případě doporučila Vy? Za odpověď moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Ideální hodnoty TSH pro těhotenství jsou do 2.5. Tudíž při hodnotě přes 3 bych léčbu již odzkoušenou malou dávkou Euthyroxu opět nasadila a poté udělala kontrolu po měsíci. Doporučujeme také substituci jódem cca 100 ug na den.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: