Těhotenství -cysty na chorioidálním plexu

  • Dotaz od: Alena Starcová
  • Publikováno: 23.12.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den pane doktore, jsem v 19tt a triple testy mi vyšly negativní, ale bylo tam napsaná vyšší hodnota AFP-2,4 Mom a doporučen USG. Na USG jsem byla dnes, pan doktor viděl na mozku miminka 2 cysty chorioidálního plexu- 13X6 mm a 9x4 mm, jinak sonoanatomie se zdá být bpn. Mám se o své miminko obávat? Můžou cysty něco znamenat? Jinak NT screening v 1. trimestru byl negativní. Moc děkuji za odpověď. ALena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, cysta chorioidálního plexu se vyskytuje buď jako jediný patologický nález na jinak zdravém plodu (AFP v normě, ostatní vyšetření v normě). V tom případě neznamená žádné poškození plodu. Navíc takové cysty bývají často přítomny jen přechodně. Nebo přítomnost cysty doprovází ještě nějaká jiná anomálie (třeba obličeje, ledvin nebo srdíčka) a pak je možné, že je plod postižen trisomií 18.chromozomu (Edwardsův syndrom; vzácná genetická porucha, výskyt je 3 z deseti tisíc živě narozených dětí), tj. mnohočetné poškození plodu. Takže: pokud se vyskytla pouze cysta a jinak je vše v pořádku, nemusíte se poškození plodu obávat. Navíc stav bude kontrolován na USG a v případě potřeby by Vás lékař informoval o dalším postupu (např. o amniocentéze nebo o péči po porodu).

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x