Těhotenství po císařském řezu (srůsty)

Dobrý den, Pane doktore měla bych na Vás dotaz jsem 7 měsícu po porodu císařským řezem.Císařský řez byl zvolen v 38tt po oxytocinovém testu kdy by můj chlapeček přirozený porod nezvládl,můj gynekolog mě na tento test poslal z důvodu,že malý zaostával v růstu,za celé těhotenství přibral jen 2000g a na nich se váha zastavila,poté se přidaly i špatné průtoky pupečníkem a oxytocinový test tedy rozhodl,že malý musí ven ještě ten den.Po porodu se mi vše hojilo krásně,neměla jsem žádné problémy malý byl zcela zdraví akorát drobeček,jizva již teď není skoro ani vidět.Ale bohužel s problémem bolesti břicha takové jakoby pálení,štípání a bolestivá menstruace jsem byla u gynekologa pořád...Po všech vyšetřeních bylo usouzeno,že to budou nejspíš srůsty.Chtěla jsem se Vás tedy optat chtěli by jsme s přítelem ještě jedno miminko,ale bojím se,že ty srůsty budou dělat problém,primář nemocnice mi řekl,že se můžou odstranit při dalším těhotenství s použitím protisrůstového gelu...má to tedy znamenat,že půjdu opět na císařský řez?Aji já bych se k němu přikláněla,protože rodit přirozeně se teď kvuli jizvě atd obávám..Může si tedy každá maminka po císařském řezu zvolit jak bude probíhat její další porod jestli přirozeně či císařským řezem?Další otázka by byla zda li díky těm srůstům budu moct otěhotnět a pokud ano nebude více pravděpodobné mimoděložní těhotenství?Obávám se i toho,že moje další miminko bude mít stejné problémy jako můj syn,že bude také zaostávat v růstu,budou špatné průtoky atd..dá se nějak zjistit proč se to stalo? a dá se tomu nějak předejít? A poslední otázka na Vás mohla bych už teď otěhotnět nebo mám ještě vyčkat...bojím se komplikací ..moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

7 měsíců po operaci již je gravidita možná, pacientka si způsob vedení porodu nemůže vybírat, protože každá operace má i svá risika a tak se ke každému operačnímu výkonu přistupuje po důkladné rozvaze.Zda bude možno otěhotnět to nikdy není možno zaručit, srůsty by mohly otěhotnění ztížit, záleží na jejich lokalizaci a také zda budou komplikace v další graviditě není možno předvídat. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: