Těhotenství po trombóze a plicní embolii

Dobrý den, v 18 letech jsem prodělala z důvodu fixace nohy a hormonální antikoncepce trombózu pravé nohy a následnou masivní plicní embolii. Při vyšetřeních a zavedení katétru lékaři zjistili, že nemám slezinu (vůbec se mi nevyvinula), část slinivky a dolní duté žíly. Místo ní mám více jaterních žil. Nazývá se to, myslím, heterodextrity syndrom. Kvůli tomu jsem trvale na atikoaguační léčbě - warfarin. Je mi 21 let a postupem času plánuji miminko. Má gynekoložka mi ale řekla, že jsem rizikový případ ze všech stran a že mi těhotenství vůbec nedoporučuje. Prý budu mít problémy otěhotnět a když už se to povede, tak mám malou šanci, že vše proběhne v pořádku. Myslíte, že doopravdy miminko mít nemůžu?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud budete interně v pořádku, není důvod neotěhotnět. Důležité bude v časném těhotenství, tj. nejpozději do 6.týdne převést Warfarin na injekční miniheparin, který je v těhotenství bezpečný. Těhotenství bude pravděpodobně rizikové.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: