Těhotenství při ha a krvácení?

Dobrý den, beru 2. měsíc hormonální antikoncepci (Jeanine) a mám možná takový zvláštní dotaz. Na různých diskuzních fórech jsme četla, že je možné otěhotnět i přes užívání HA (vždy ve stejnou dobu, bez průjmu, zvracení či jiných léků) a ženy psaly, že se jim i dostavilo krvácení v 7-denní přestávce a těhotenství tedy zjistili až celkem pozdě - za několik měsíců .... Chtěla bych se zeptat, zda taková situace může skutečně nastat? Podle čeho se tedy dá spolehlivě zjistit, že nejsem těhotná? Když i krvácení o ničem nevypovídá? Je možností si dělat každý měsíc v 7-denní pauze těhotenský test? Některé ženy mají i takové zkušenosti, že když byly těhotné testy jim vycházely negativně ... :-( Je velká pravděpodobnost, že k takovým situacím dochází často? Že se otěhotní i přes pravidelné užívání HA a ke krvácení nadále dochází?? Celkem mě to všechno znejistilo a nevím, zda HA mám ještě vůbec věřit. S přítelem jsem měla pohlavní styk až v 2. měsíci užívání - při 6. prášku (v 1. měsíci jsem ještě měla strach než HA začne účinkovat). Děkuji Vám předem za odpověď. zdenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při pravidelné užívání je riziko selhání hormonální antikoncepce skutečně zanedbatelné. Při nepravidelnosti v užívání a zapomínání samozřejmě riziko otěhotnění stoupá. V případě otěhotnění při užívání HA se krvácení dostavuje v pauze mezi otěhotněním, bývá však slabší než obvyklé krvácení. Falešně negativní těhotenské testy vycházejí, pokud jsou provedeny příliš brzo po oplodnění, případně při nevhodném skladování testu. Těhotenský test můžete provádět každý měsíc, při pravidelném užívání antikoncepce je to však celkem zbytečná záležitost. Užívání kombinované hormonální antikoncepce je velice účinná metoda antikoncepce, pokud se rozhodnete antikoncepci neužívat, budete odkázána na již nespolehlivé metody, jako např. kondom, případně přerušovaný styk.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x