Těhotenství - rizika

Dobrý den,tento rok mi bude 31 let a s přítelem jsme se rozhodli, že už je na čase si pořídit miminko.Chtěla jsem se zeptat na rizika s tím spojená. Jaká je ideální doba pro početí od vysazení antikoncepce. Určitě čím déle, tím lépe,ale chtěla bych vědět alespoň dobu minimální, kdy by tělo mělo být od hormonu vyčištěno. Antikoncepci jsem užívala Lyndinete.Můj hlavní dotaz ale je, že mi před cca 3 lety z nějakých testů bylo řečeno, že jsem prodělala Toxoplazmozu, že jsem pozitivní.Proto se chci zeptat, zda je ještě nějaké riziko, když mám již vytvořené protilátky.Další mou otázkou a to asi tou nejdůležitější k tomuto tématu je, že doma vlastníme 2 kocoury, vykastrované a žijící v bytě,ven vůbec nechodí, zda i tam je nějaké riziko a popřípadě zda je nechat nějak speciálně oočkovat, udělat u veterináře nějaké testy nebo zda je potřeba je dát pryč. Nechceme nic podcenit, protože vím, že kočky jsou obecně pro těhulky problémem. Sice mám známé, které mají kočky také, ale v těhotenství to vůbec neřešily. Dokonce jsem byla již na genetickém vyšetření, protože se nám v rodině objevila cystická fibroza, ale naštěstí se v naší linii neobjevila. Moc vám děkuji za odpověď na mou docela dost rozsáhlou otázku. S přáním hezkého dne a s pozdravem Adéla.

Odpověď odborníka:

Dobrý večr, po vysazení hormonální antikoncepce není potřeba dělat žádnou "čistící" pauzu, otěhotnět můžete klidně hned po vysazení. U dlouhodobých uživatelek se občas stává, že první cykly po vysazení nemusejí být pravidelné, ale časem se to spraví. Ohledně toxoplasmosy, pokud jste ji prodělala, máte vytvořeny paměťové protilátky a nemusíte se této infekce obávat. Při dodržování hygienických pravidel, kočky nemějí přijít do kontaktu s potravinami, při jídle na zvířata nesahat a pečlivě si před jídlem mýt ruce, nemusíte mít obavy z žádných infekcí a zvířata s vámi klidně mohou zůstat.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: